Wykonanie
Jeśli jest wśród Was ktoś,kto nie zna wspaniałych właściwości
imbiru,to zapraszam do przeczytania tego artykułu,a następnie do przygotowania domowej mikstury.Przepis na nią znalazłam u Moniki (klik) i już po raz kolejny przygotowuję
miodowo-
cytrynową mikturę z
imbirem.Odpowiada mi jej smak,a ceniąc sobie właściwości
imbiru chętnie
piję ją sama oraz podaję moim domownikom.Spożywanie
imbiru jest wskazane szczególnie w okresach,gdy jesteśmy narażeni na spadek odporności.A zatem...do dzieła:)
20 dkg świeżego kłącza
imbiru15 dkg
miodusok z 3-4
cytryn500 ml przegotowanej letniej
wody- zbyt gorąca
woda zabije lecznicze właściwości
mioduImbir ścieram na tarce na drobne wiórki,mieszam z
sokiem z cytryn,
miodem i
wodą.Miksturę odstawiam do lodówki na 24 godziny,następnie odcedzam i przelewam do butelki,zamykam szczelnie i przechowuję w lodówce.Pijemy codziennie 1-2 łyżki.Mikstura bardzo rozgrzewam.Polecam-na zdrowie:)