Wykonanie
Imbir jest znany i ceniony szczególnie za swoje właściwości lecznicze w Azji. W kuchni najczęściej wykorzystuje się korzeń świeżego
imbiru, chociaż u nas bardziej dostępna i powszechna jest wersja sproszkowana. Niestety najczęściej nie da się wymiennie stosować
imbiru w proszku zamiast świeżego
imbiru. Świeży ma nieco inny smak i aromat, niż ten wysuszony i zmielony (tak jak i inne produkty). Ja preferuję świeży, choć używam również mielonego.Z właściwości leczniczych
imbiru wymienię tylko kilka :pomaga leczyć przeziębienie (działa przeciwzapalnie), ułatwia trawienie, rozrzedza krew (zapobiega zlepianiu płytek
krwi), łagodzi mdłości, zwiększa koncentrację, poprawia krążenie, odświeża i odkaża jamę ustną.Dziś proponuję wykonanie
syropu imbirowo-
miodowego, niezawodnego w okresie zwiększonego nasilenia zachorowań na grypę i przeziębienia. Taki
syrop zastosowany na samym początku, gdy tylko czujemy, że "coś nas bierze" hamuje rozwój i przynosi ulgę w późniejszym okresie choroby, łagodząc występujące dolegliwości (sprawdzone!).Składniki:10 cm korzenia świeżego
imbiru2 - 3 łyżki
miodu naturalnegosok z 1/2
cytryny (opcjonalnie)Przygotowanie:Z korzenia
imbiru zeskrobać łyżeczką skórkę i pokroić go w cienkie plasterki.Pokrojony
imbir włożyć do słoiczka i dodać
miód (nie mieszać), odstawić na około 1 - 2 godziny. Po tym czasie w słoiczku powinien być już
syrop gotowy do stosowania.Najlepiej stosować
syrop w takiej postaci lub dodać jeszcze do niego
sok z cytryny, ale jeśli jest zbyt intensywny, to dodawać go do lekko wystudzonej
herbaty. Ja bardzo lubię
kawę z dodatkiem tego
syropu, nawet gdy nie jestem przeziębiona.
Syrop z
cytryną bez rozcieńczenia działa szybciej, ale w takiej formie nie podawać go na pewno małym dzieciom.
Zobacz również: