Wykonanie
Nastała
pora na katary i chrypki. Nie dajmy się chorobom, może
syrop zapobiegnie infekcjom:)Spróbujcie zrobić sobie taki
miód, roboty z nim naprawdę niewiele, a pożytku może być sporo...Składniki :400 g
miodu- u mnie wielokwiatowy50 g świeżego
imbirusok z 1/2
cytryny2-3 łyżki
wodyPrzygotowanie:Obrany
imbir ścieramy na drobnej tarce, wrzucamy do rondelka z odrobiną
wody, tak by
imbir był przykrytyChwilę gotujemy i zaraz zdejmujemy z ognia, dodajemy po chwili
sok z cytryny- studzimyPrzestudzony
imbir z
sokiem dodajemy do
miodu i mieszamyPrzelewamy do szczelnego słoiczka i przechowujemy w lodówce.Profilaktycznie stosujemy 1 łyżeczkę do ciepłej (nigdy do wrzącej
herbaty), a przy przeziębieniu, katarze i innych dolegliwościach górnych dróg oddechowych stosujemy 3
razy dziennie dużą łyżkę
miodu do szklanki
herbaty lub ciepłej
wody.Do nabierania
miodu stosować najlepiej drewnianą łyżeczkę.Jeśli mamy skrystalizowany
miód, co o tej
porze roku jest normalne- ogrzewamy słoik z
miodem w kąpieli
wodnej. Uważać by go nie zagotować.
przepis podpatrzony gdzieś w internecie