Wykonanie
Koniec zimy to czas przeziębień, kataru, gorączki,
bólu gardła i złego samopoczucia. Mnie niestety też to dopadło. Po nieskutecznym leczeniu środkami farmakologicznymi, nadszedł czas na domowe środki, dużo skuteczniejsze od tych kupnych. I oczywiście smaczniejsze :)
Syrop imbirowy można dodać do
herbaty lub spożywać jak
syrop. Doskonale rozgrzewa i skutecznie rozprawia się z wirusami. W sam raz na tę
porę roku :)przepis na jeden słoik
ok. 5 cm korzeń
imbiru2
cytryna4 łyżki
miodułyżeczka
cukru1,5 szklanki wrzącej
wodyImbir obierz, pokrój w plastry.
Cytryny sparz, z jednej wyciśnij z niej sok, a drugą pokrój w plastry. W rondelku umieść połowę
imbiru, pokrojoną
cytrynę,
wodę i
cukier. Gotuj ok. 5 minut. Pozostały
imbir umieść w słoiku, dodaj
sok z cytryny, całość zalej szklanką wrzątku, przykryj. Następnie dodaj
wywar z gotowanego
imbiru i
cytryny. Całość odstaw do przestygnięcia. Gdy mikstura przestygnie, dodaj
miód.
Syrop przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.