Wykonanie
W trakcie przyrządzania
sorbetu z
rabarbaru zostało mi sporo kompotu, który postanowiłem poddać recyklingowi. Poniżej prosty przepis na lemoniadę
rabarbarową, która idealnie chłodzi i orzeźwia w ciepłe dni. Poza tym jest łatwa w przygotowaniu. Miejmy nadzieję, że przyda się już w najbliższych dniach :)
składniki:6 łodyg
rabarbaru2 1/2 szklanki
wody1 1/2 szklanki
cukru2 łyżki
miodu1 łyżeczka
imbiru1 łyżka soku
cytrynyŁodygi
rabarbaru oddzielić od liści, posiekać w plastry, umyć i odcedzić. W rondlu umieścić
wodę,
cukier,
miód,
imbir,
sok z cytryny oraz posiekane łodygi
rabarbaru. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować jeszcze przez 5 minut. Zdjąć z palnika odcedzić na sitku i lekko przestudzić. Otrzymany
napój wstawić do lodówki lub zamrażarki do mocnego schłodzenia. Podawać z kostkami
lodu.Smacznego! :)