Wykonanie
Panpepato to ciasto włoskie wypiekanie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Przepełnione
orzechami,
migdałami i
suszonymi owocami. Pachnące aromatycznymi
przyprawami korzennymi. Dodatkowo smak podkręcony jest przez
czarny pieprz, który dodawany jest w niemałej ilości. Zaletą tego ciasta jest to, że może być przygotowane nawet trzy tygodnie wcześniej. Trzeba je tylko owinąć folią i schować do lodówki.Składniki
orzechy laskowe, 100 g
migdały blanszowane, 100 g
suszone owoce (
żurawina,
morele,
śliwki,
figi), 200 g
owoce kandyzowane, 50 g
miód, 1/2 szklanki
cukier brązowy, 3 łyżki
mąka pszenna, 1/2 szklanki
kakao, 4 łyżki
czarny pieprz, 25 ziaren
goździki, 10 sztukziarna
kolendry, ½ łyżeczkimielony
kardamon i
cynamon, po ½ łyżeczki
gałka muszkatołowa, 1/3 łyżeczkiSposób przygotowania
Orzechy zalać wrzątkiem i obrać. Suszone i kandyzowane
owoce grubo posiekać.
Przyprawy zmielić lub utłuc w moździerzu.
Orzechy,
migdały i
owoce wymieszać z
mąką, 3 łyżkami
kakao i
przyprawami.
Miód podgrzać z
cukrem. Kiedy się rozpuści wymieszać z
bakaliami. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm.Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec około 20-25 minut. Kiedy wystygnie posypać pozostałym
kakao.Przepis pochodzi z blogu Stoliczku, nakryj się.