Wykonanie
Choć to dopiero koniec listopada, święta widać już praktycznie wszędzie. Półki sklepowe uginające się od zabawek i
słodyczy, reklamy zachwalające najlepsze okazje i dekoracje pojawiające się masowo w naszym otoczeniu- wszystko to niewątpliwie potwierdza zbliżanie się wyjątkowego czasu, jednak najlepiej czuć to za sprawą aromatów płynących z kuchni.
Cóż może bardziej kojarzyć się ze świętami niż zapach korzennych przypraw? Dla mnie to nieodłączny ich element, dlatego pierwszy etap przygotowań mam już za sobą- zapas cudownej mieszanki czeka już w słoiczku. Wykonanie tej
przyprawy jest dziecinnie proste, szczególnie gdy używamy już zmielonych składników- w przeciwnym razie potrzebujemy tylko moździerza lub blendera.SKŁADNIKI:35g
cynamonu mielonego10g
imbiru mielonego10g
gałki muszkatołowej mielonej10g
goździków całych10g mielonego
kardamonupłaska łyżeczka
pieprzu czarnego3g ziarenek
ziela angielskiego- 1 łyżka3g ziarenek
kolendry- 1 łyżka10g
kakao- 1 łyżkaWszystkie składniki dokładnie mielimy, mieszamy i nasza domowa
przyprawa korzenna gotowa. Bez żadnych zbędnych dodatków,
cukru i o wiele bardziej aromatyczna niż sklepowe mieszanki. Wydawać by się mogło, że nadaje się ona typowo do piernika i podobnych słodkich wypieków. Otóż nic bardziej mylnego, gdyż mając już jej zapas możemy zafundować sobie przepyszną
śniadaniową owsiankę w świątecznym klimacie.
Zazwyczaj nie lubię rezygnować z mojej ulubionej wersji z
masłem orzechowym,
malinami i
serkiem wiejskim, którą wprost ubóstwiam. Jednak muszę przyznać, że dzisiejszej zmiany nie pożałowałam. Owsianka okazała się obłędnie aromatyczna, co zresztą było oczywiste, a chrupiące
orzechy stanowiły miłą alternatywę dla płynnego
masła orzechowego. Bardzo smaczna odmiana. Porcja to 325kcal w tym 10,3g
białka, 14,1g tłuszczu, 36g węglowodanów oraz 14g błonnika .
SKŁADNIKI:40g
otrębów owsianych1 szklanka
wody1-2 łyżeczki
przyprawy korzennej55g
śliwek15g
rodzynek5g posiekanych
orzechów laskowych5g
płatków migdałowych10g
orzechów włoskichWYKONANIE:
Otręby zalewamy
wodą, dodajemy
przyprawę korzenną, mieszamyMieszankę gotujemyJeśli chcemy, aby owsianka była gęsta po zdjęciu z ognia odstawiamy ją na kilka minut, co jakiś czas mieszającGotową owsiankę dekorujemy
owocami i
bakaliami