ßßß Cookit - przepis na Domowa przyprawa korzenna i piernikowa owsianka, czyli pierwsze świąteczne akcenty

Domowa przyprawa korzenna i piernikowa owsianka, czyli pierwsze świąteczne akcenty

nazwa

Wykonanie

Choć to dopiero koniec listopada, święta widać już praktycznie wszędzie. Półki sklepowe uginające się od zabawek i słodyczy, reklamy zachwalające najlepsze okazje i dekoracje pojawiające się masowo w naszym otoczeniu- wszystko to niewątpliwie potwierdza zbliżanie się wyjątkowego czasu, jednak najlepiej czuć to za sprawą aromatów płynących z kuchni.
Cóż może bardziej kojarzyć się ze świętami niż zapach korzennych przypraw? Dla mnie to nieodłączny ich element, dlatego pierwszy etap przygotowań mam już za sobą- zapas cudownej mieszanki czeka już w słoiczku. Wykonanie tej przyprawy jest dziecinnie proste, szczególnie gdy używamy już zmielonych składników- w przeciwnym razie potrzebujemy tylko moździerza lub blendera.
SKŁADNIKI:
35g cynamonu mielonego
10g imbiru mielonego
10g gałki muszkatołowej mielonej
10g goździków całych
10g mielonego kardamonu
płaska łyżeczka pieprzu czarnego
3g ziarenek ziela angielskiego- 1 łyżka
3g ziarenek kolendry- 1 łyżka
10g kakao- 1 łyżka
Wszystkie składniki dokładnie mielimy, mieszamy i nasza domowa przyprawa korzenna gotowa. Bez żadnych zbędnych dodatków, cukru i o wiele bardziej aromatyczna niż sklepowe mieszanki. Wydawać by się mogło, że nadaje się ona typowo do piernika i podobnych słodkich wypieków. Otóż nic bardziej mylnego, gdyż mając już jej zapas możemy zafundować sobie przepyszną śniadaniową owsiankę w świątecznym klimacie.
Zazwyczaj nie lubię rezygnować z mojej ulubionej wersji z masłem orzechowym, malinami i serkiem wiejskim, którą wprost ubóstwiam. Jednak muszę przyznać, że dzisiejszej zmiany nie pożałowałam. Owsianka okazała się obłędnie aromatyczna, co zresztą było oczywiste, a chrupiące orzechy stanowiły miłą alternatywę dla płynnego masła orzechowego. Bardzo smaczna odmiana. Porcja to 325kcal w tym 10,3g białka, 14,1g tłuszczu, 36g węglowodanów oraz 14g błonnika .
SKŁADNIKI:
40g otrębów owsianych
1 szklanka wody
1-2 łyżeczki przyprawy korzennej
55g śliwek
15g rodzynek
5g posiekanych orzechów laskowych
5g płatków migdałowych
10g orzechów włoskich
WYKONANIE:
Otręby zalewamy wodą, dodajemy przyprawę korzenną, mieszamy
Mieszankę gotujemy
Jeśli chcemy, aby owsianka była gęsta po zdjęciu z ognia odstawiamy ją na kilka minut, co jakiś czas mieszając
Gotową owsiankę dekorujemy owocami i bakaliami
Źródło:http://peanutbuttermonster.blogspot.com/2014/11/domowa-przyprawa-korzenna-i-piernikowa.html