Wykonanie
Korzenna przyprawaBy MagicPot, 28 grudnia 2015
Korzenna przyprawa czyli domowa
przyprawa piernikowa to podstawowy składnik do każdego piernika czy pierniczków. Każdy piernik powinnien zostać przygotowany z użyciem mieszanki
korzennych przypraw. Dobry smak piernika zależy
mieszanki przypraw korzennych – ja od kilku lat stosuję tę samą własnoręcznie przygotowaną mieszankę.Składniki na:
Korzenna przyprawa5 lasek
cynamonu, tj. około 30g5 łyżeczek suszonego
imbiru, tj. około 10g2 łyżeczki ziaren
ziela angielskiego, tj. około 5g2 łyżeczki wyłuskanych ziaren z
kardamonu, tj. około 5gpółtorej łyżeczki całych
goździków, tj. około 5g1 cała gałka muszkatałowa, tj. około 5g1/5 łyżeczki świeżego
pieprzu czarnego w ziarnach, tj. około 1gziarna z wyłuskanej jednej gwiazdki
anyżu, tj. około 1gPrzygotowanie:
Korzenna przyprawaPrzygotowuję moździeż i po koleji wrzucam poszczególne
przyprawy:
Gałkę muszkatałową ścieram na tarce z drobnym oczkiem.Laski
cynamonu układam na desce do krojenia (moja deska jest drewniana), przykrywam czystą ścierką kuchenną i przy pomocy tłuczka do
mięsa rozdrabniam na mniejsze kawałki.Nacinam delikatnie nożem
kardamon i wyłuskuję ze środka ziarna – nigdy nie ważę, ale wyłuskuję z około 8
kardamonów ziarna.Rozgniatam gwaizdkę
anyży i wydłubuję z niej ziarna.Wszystkie
przyprawy wrzucam do moździeża i dokładnie mieszam i ugniatam.Tak przygotowaną mieszankę
korzennej przyprawy przekładam do słoiczka ze szczelnym zamknięciem i odstawiam do szafki – ważne by
korzenną przyprawę przechowywać z dala od słońca.