ßßß Cookit - przepis na Łososiowe rösti

Łososiowe rösti

nazwa

Wykonanie

Placki ziemniaczane w wydaniu szwajcarskim, ichnia potrawa narodowa.
Składniki:
½ kg zwartych ziemniaków
300 g filetu z łososia
1 łyżka masła
200 ml śmietany
3 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
oliwa
sól, pieprz
cząstki cytryny
Sposób przygotowania:
Śmietanę łączymy z posiekanym czosnkiem i koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki, żeby się „przegryzło”. Ziemniaki obieramy i w całości gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok. 10 minut. Ostawiamy do ostygnięcia. Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy. Kładziemy posypany solą i pieprzem filet z łososia skórą do dołu, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut. Studzimy. Ostudzone ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach. Łososia dzielimy na małe kawałeczki, uważnie oddzielając ości i dorzucamy do ziemniaków. Dodajemy też tłuszcz pozostały na patelni po duszeniu. Doprawiamy odrobinę do smaku i delikatnie wyrabiamy. Z masy formujemy nieduże placuszki i smażymy je na mocno rozgrzanej oliwie ok. 2 minut z każdej strony.
Podajemy z sosem śmietanowoczosnkowym, skropione sokiem z cytryny.
Źródło:https://dobrazagrycha.wordpress.com/2016/12/11/lososiowe-rosti