Wykonanie
To ciasto pachnie świętami - tak pomyślałam,gdy spóbowałam pierwszy kawałek.Wilgotny, makowy spód przełożony
śmietankową masą z
wiśniamioraz kremem z Nutellą na biszkoptach nasączonych
kawą.Wszystkie smaki podkreśla dodatek
migdałowego likieru Amaretto.Ciasto kilku warstw, ale niezbyt pracochłonne i raczej bezproblemowe.Jeśli lubicie kremowe ciasta,koniecznie dopiszcie do listy świątecznych wypieków :)
Składniki: (na formę 22 x 32 cm)4
jajka170 g suchego mielonego
maku (bez problemu można już kupić w niemal każdym markecie)3/4 szklanku drobnego
cukrucukier wanilinowy3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniakrem śmietankowy:500g
serka mascarpone250 ml
śmietanki 30%4 łyżki
cukru pudrumasa czekoladowa:250 g
serka mascarpone200 g kremu typu Nutellaponcz:50 ml
likieru Amaretto + 50 ml
wodyponadto:1 szklanka drylowanych
wiśni z kompotu1 opakowanie okrągłych
biszkoptów (120g)2/3 szklanki
kawy + 2 łyżki
likieru AmarettoSposób wykonania:Wszystkie składniki powinny być w teperaturze pokojowej.
Mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Odcisnąć z nadmiaru
wody, najlepiej użyć do tego lnianej ściereczki.
Zółtka utrzeć z
cukrem i
cukrem wanilinowym na puszystą, niemal białą masę. Dodać
mak,
kakao,
mąkę i
proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką do połączenia składników.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Krem śmietankowy:Składniki kremu powinny być dobrze schłodzone.
Serek,
śmietankę i
cukier umieścić w misie miksera. Ubijać do uzyskania gęstego, jednolitego kremu.Masa czekoladowa:Składniki masy powinny być w jednakowej, pokojowej temperaturze (jeśli dodacie ciepłą Nutellę do zimnego
serka masa się zwarzy).Mascaropne i Nutellę wymieszać do powstania jednolitej, gładkiej masy. Najłatwiej za pomocą trzepaczki rózgowej.Składanie ciasta:Ciasto
makowe odwrócić
spodem do góry (macie wtedy gwarancję, że wierzch będzie idealnie równy). Skropić ponczem. Wyłożyć masę i równomiernie rozprowadzić.
Wiśnie odsączyć z kompotu i powciskać w masę. Wierzch masy ponownie wygładzić.
Biszkopty krótko moczyć w
kawie z dodatkiem
Amaretto i ściśle układać na powierzchni masy. Na biszkoptach delikatnie rozprowwadzić masę z Nutellą.Ciasto wstawić do lodówki. Schłodzić 3-4 godziny.Przed podaniem oprószyć wiórkami
czekolady.Przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu.Smacznego :)