Pyszny tort !Dodatek karmelizowanych orzechów wzbogaca doznania smakowe tak pysznego torciku.Składniki:biszkopt:7 jajek10 łyżek cukru (ok. 170 g )10 łyżek mąki pszennej (ok. 150 g )2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta solimieszanka kawowa:10 g kawy rozpuszczalnej400 ml wrzącej wody100 ml likieru kawowego (u mnie sheridan's )masa:750 g serka mascarpone300 ml śmietanki tortowej 36%70 g cukru pudrudodatkowo: 200 g orzechów włoskich3 łyżki cukrukakaoNa biszkopt, ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy powoli cukier. ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka oraz mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy. Wylewamy nasz biszkopt do tortownicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypaną bułką tartą .pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.Przygotowujemy mieszankę kawową. Wsypujemy kawę do naczynia wlewamy wrzątek oraz likier, zostawiamy do wystygnięcia.Na patelnię teflonową wsypujemy 3 łyżki cukru, jak się zrobi karmel wsypujemy lekko pokrojone orzechy i obtaczamy w karmelu by w miarę wszystkie się pokryły, zostawiamy by przestygły.Wystudzony biszkopt kroimy na trzy części.Przygotowujemy masę. W misce mieszamy mascarpone z 100 ml naszej mieszanki kawowej. W drugiej ubijamy śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, potem delikatnie łączymy z mascarpone.Pozostałą mieszanką kawową nasączamy nasze biszkopty.Na biszkopt kładziemy 1/3 masy i posypujemy kakao.Układamy tort aż wszystkie warstwy ciasta będą nasączone kawą i pokryte kremem.Resztą kremu smarujemy boki i wierzch tortu. W krem na bokach tortu wciskamy karmelizowane orzechy.Na wierzchu posypujemy kakao, możemy wyciąć z kartonu paski i ułożyć na torcie tworząc różne kształty, tak jak ja to zrobiłam.Tak przygotowany tort wystarczy już tylko przed podaniem mocno schłodzić.