Wykonanie
Co będzie pasowało lepiej do
szampana, jak nie truskawki? ;-) Ciasto bez pieczenia z delikatnym
kremem śmietankowym,
dżemem truskawkowym i okruszkami kokosowej princessy.Do przygotowania ciasta polecam delikatne i kruche
herbatniki 'petitki' (nie klasyczne Jutrzenki, są grubsze i twardsze, ale ich nową wersję - extra kruche lub delikatne innych marek np. Krakuski), dzięki którym ciasto zmięknie jeszcze tego samego dnia i pozostanie delikatne do samego końca.Składniki:7 opakowań "petitków" (
Petit Beurre)1000 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej125 g
serka mascarpone (pół opakowania), schłodzonego5 łyżek
cukru pudru3 łyżki
likieru kokosowego, schłodzonego3 łyżeczki
żelatyny w proszku (12 g) lub 3 listki
żelatyny4
wafelki kokosowe Princessa, pokruszone450 g
dżemu truskawkowegoświeże
truskawki, do ozdoby
Żelatynę w proszku zalać 40 ml zimnej
wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.W misie miksera umieścić
śmietanę kremówkę,
serek mascarpone,
cukier puder,
likier. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania
białek) do otrzymania jednolitego i sztywnego kremu.Do jeszcze lekko ciepłej
żelatyny dodać łyżkę
kremu śmietankowo -
kokosowego, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną
żelatynę dodać do reszty kremu i natychmiast zmiksować, do połączenia. Krem podzielić na 3 części - jedna z części trochę większa niż pozostałe (na wierzch).Formę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią po kolei: warstwę petitków,
dżem truskawkowy,
krem śmietankowo -
kokosowy, warstwę petitków,
dżem truskawkowy,
krem śmietankowo -
kokosowy, warstwę petitków,
dżem truskawkowy,
krem śmietankowo -
kokosowy. Posypać pokruszonymi
wafelkami i wstawić do lodówki na około 5 godzin (
herbatniki muszą zmięknąć by ciasto dobrze się kroiło). Kroić na kwadraty, na każdy położyć połowę
truskawki i podawać.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).