Wykonanie
A oto przedstawiam pyszny i delikatny krem
truskawkowy do ciast :) oraz tradycyjny
śmietankowy. Oba kremy wspaniale się uzupełniają, a ciasto jest delikatne i lekkie :).
Składniki :Krem
truskawkowy:250 g
śmietany 36 %60 g
cukru pudru60 g
serka mascarpone125-200 g zmiksowanych
truskawek7-12 g
żelatynyKrem śmietankowy:250 ml
śmietany kremówki 36 %2- 3 łyżki
cukru pudru4 łyżki
żelatyny1/3 szklanki wrzątkuOpis wykonania:Krem
truskawkowy:
Żelatynę zalewamy 50 ml zimnej
wody by napęczniała, połowę zmiksowanych
truskawek podgrzewamy i dodajemy do nich namoczoną
żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, łączymy z pozostałym musem
truskawkowym i studzimy.
Śmietanę ubijamy na lekko sztywną z
cukrem, dodajemy 3 łyżki ubitej
śmietany do wystudzonego musu z
żelatyną i mieszamy. Mieszamy z pozostałą
śmietaną,
mascarpone rozrabiamy dodajemy do masy, dokładnie mieszamy by składniki dobrze się połączyły. Masę wykładamy na nasączony
biszkopt.Ilość
truskawek zależy od tego jak bardzo chcecie by masa była truskawkowa, można użyć mrożonych, wówczas rozmroźcie je dzień wcześniej i odlejcie nadmiar soku. By przełożyć kremem cały tort - chyba że chcecie
mieć cienką warstwę kremu radzę zrobić z podwójnej ilości :)
Krem śmietankowy:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier i rozpuszczona we wrzątku i wystudzoną
żelatynę. Masą przekładamy ciasto.Obiema masami przełożyłam ten tort, wszyscy byli zachwyceni :). Do przełożenia użyła potrojonej ilości kremów :).
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy