Wykonanie
Share the post "
Sałatka śledziowa z
buraczkami / Beetroot herring salad"Święta za pasem, trzeba więc zaplanować pyszne menu. Dziś proponuję
sałatkę śledziową z
buraczkami,
ziemniakami,
ogórkiem kiszonym i
jajkiem, z klasycznym dressingiem
śmietanowo-
majonezowym. Taka kombinacja składników zawsze się sprawdza. Ten przepis pochodzi z książki
Hanny Szymanderskiej „Kuchnia Polska”, która jest kopalnią
wiedzy na temat
polskich potraw regionalnych. Zapraszam!Scroll down for recipe in English
(4-6 porcji)Składniki:500 g
filetów śledziowych z
oleju, pokrojonych w grubszą kostkę1/2 łyżki mielonego
pieprzu1 kwaśne
jabłko, obrane i pokrojone w kostkę1
cebula, pokrojona w kosteczkę2 łyżki
soku z cytryny1 duży
ogórek kiszony, pokrojony w kosteczkę3 większe
ziemniaki, ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę2
buraki ćwikłowe, ugotowane i pokrojone w kostkę2
jajka ugotowane na twardoSkładniki na sos:3 łyżki gęstej
śmietany2 łyżki
majonezu1 łyżeczka
soku z cytrynysól,
pieprz i
cukier do smakuPrzygotowanie:Dopraw posiekanego
śledzia pieprzem i odstaw na godzinę.W większej misce ułóż warstwowo wszystkie składniki sałatki wraz z posiekanym
białkiem z
jajka (lub zwyczajnie wymieszaj) i
skrop sokiem z cytryny.W miseczce wymieszaj składniki sosu i dopraw
solą,
pieprzem i
cukrem do smaku. Wyłóż na wierzch sałatki i posyp posiekanym
żółtkiem.Przykryj miskę, wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, po czym wymieszaj i podawaj z chrupiącym
pieczywem.Smacznego!
English versionBeetroot herring salad(4-6 servings)Ingredients:500 g of herring fillets, diced thicker1/2 tablespoons ground pepper1 sour apple, peeled and diced1 onion, diced2 tablespoons lemon juice1 large dill pickle, diced3 potatoes, cooked, peeled and diced2 beets, cooked, cooked and diced2 hard-boiled eggsIngredients for the sauce:3 tablespoons sour cream2 tablespoons mayonnaise1 teaspoon lemon juicesalt, pepper and sugar to tastePreparation:Season herring with pepper, mix and set aside for an hour.In a bowl spread salad ingredients in layers (or just mix) along with chopped egg whites and sprinkle with lemon juice.In a bowl, mix sauce ingredients and season with salt, pepper and sugar to taste. Spread over salad and sprinkle with chopped egg yolk.Cover the bowl, place in the refrigerator for 2 hours, then stir and
serve with crusty bread.Enjoy!
Share the post "
Sałatka śledziowa z
buraczkami / Beetroot herring salad"