ßßß
 
            
         Porcja dla 2 osób:Składniki:Ok. 5 dużych ziemniaków2 cebule200 g. Filetów śledziowych1 duże jabłko1 jajkoSok z cytryny2 łyżki majonezu1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietanySól, pieprz
Porcja dla 2 osób:Składniki:Ok. 5 dużych ziemniaków2 cebule200 g. Filetów śledziowych1 duże jabłko1 jajkoSok z cytryny2 łyżki majonezu1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietanySól, pieprz Etapy przygotowania:1. Cebulę kroimy na półksiężyce, wrzucamy ją do wody i gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć gotujemy ją jeszcze ok 5 minut. Kiedy woda z cebulą ostygnie wrzucamy śledzie i pozostawiamy najlepiej na całą noc. Ważne aby zalewa była zimna! Jeśli śledzie wrzucimy do gorącej wody staną się kruche i będą nam się rozpadać na drobne kawałki, a tego nie chcemy.
Etapy przygotowania:1. Cebulę kroimy na półksiężyce, wrzucamy ją do wody i gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć gotujemy ją jeszcze ok 5 minut. Kiedy woda z cebulą ostygnie wrzucamy śledzie i pozostawiamy najlepiej na całą noc. Ważne aby zalewa była zimna! Jeśli śledzie wrzucimy do gorącej wody staną się kruche i będą nam się rozpadać na drobne kawałki, a tego nie chcemy. 2. Następnego dnia szorujemy dokładnie ziemniaki i wstawiamy do piekarnika w mundurkach. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 45 minut.3. Śledzie odcedzamy razem z cebulką. Do półmiska kroimy śledzie w plasterki, a cebulę z zalewy w kosteczkę. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko oraz jajko. Majonez łączymy z jogurtem i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki łączymy4. Upieczone ziemniaki nacinamy na krzyż, wykładamy do środka sałatkę śledziową. Jemy od razu, póki ziemniaczki są jeszcze ciepłe.
2. Następnego dnia szorujemy dokładnie ziemniaki i wstawiamy do piekarnika w mundurkach. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 45 minut.3. Śledzie odcedzamy razem z cebulką. Do półmiska kroimy śledzie w plasterki, a cebulę z zalewy w kosteczkę. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko oraz jajko. Majonez łączymy z jogurtem i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki łączymy4. Upieczone ziemniaki nacinamy na krzyż, wykładamy do środka sałatkę śledziową. Jemy od razu, póki ziemniaczki są jeszcze ciepłe.





 Smacznego !!
Smacznego !!