Wykonanie
Minimum składników, maksimum zadowolenia. Bardzo smaczny
łosoś, którego robi się niemalże ekspresowo. Przepis z bloga Moje wypieki i nie tylko . ..
Składniki :filety z
łososia ze skórą
sólsuszony
rozmaryn ( można zastąpić
tymiankiem lub
bazylią - u mnie
tymianek )
oliwaUmyte i osuszone filety zwijamy skórą na zewnątrz i
ostrym nożem robimy nacięcia na ok 1 cm głębokości, dość blisko siebie. Jeśli chcecie zobaczyć jak to się robi to odsyłam TUTAJ .Wnętrze każdego nacięcia posypujemy
solą i
rozmarynem. Wierzch skrapiamy
oliwą.Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość
oliwy. Układamy filety skórą do dołu delikatnie dociskając
łopatką. W tym momencie dopiero solimy resztę fileta. Pozostawiamy aż 2/3
łososia zmieni kolor. Obracamy na drugą stronę.
Rybę polewamy tłuszczem z patelni i dosmażamy. Na koniec odwracamy filety skórą do patelni, zestawiamy z ognia, pozostawiamy na ok minute.Smacznego :)