Wykonanie
« Gofry
dyniowe, wytrawneTort
czekoladowy z powidłami śliwkowymi »Opublikowano 16 listopada 2016 | Autor: KiCPrzepis na wilgotny, ale zarazem puszysty
biszkopt czekoladowy.

Składniki na
biszkopt czekoladowe (tortownica średnicy 24cm)5
jajek kasy L w temperaturze pokojowej½ szklanki
mąki pszennej (80 g)½ szklanki
mąki ziemniaczanej (80 g)½ szklanki
kakao (20 g)1/3 szklanki
oleju rzepakowego¾ szklanki drobnego
cukru do wypieków (130 g)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliWykonanie
biszkopt:Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wypuszczając papier do pieczenia poza obręcz tortownicy. Boki tortownicy smarujemy
masłem. Z papieru do pieczenia wycinamy dwa paski szerokości nieco większej niż wysokość tortownicy. Papierem wykładamy boki tortownicy przyklejając je na
masło do
boków formy. Odstawiamy.W mniejszej misce mieszamy
mąki,
kakao i
proszek do pieczenia. Odstawiamy.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka przekładamy do większej miski, dodajemy szczyptę
soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany. Dodajemy w
trzech partiach
cukier, miksujemy. Następnie dodajemy po jednym
żółtku miksując do połączenia składników. Pomału wlewamy
olej cały czas miksując. Do ubitej masy w dwóch partiach wsypujemy suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką a następnie chwilę mikserem na najniższych obrotach. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 165 st. C z termoobiegiem. Przed wyciągnięciem
biszkopt sprawdzamy patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy, a ciasto przy krawędzi jest leciutko pomarszczone
biszkopt jest gotowy. Wyjmujemy go z piekarnika zrzucając energicznie z ok. 15 cm na blat.
Biszkopt zostawiamy na ok. 5 minut w formie, a następnie zdejmujemy obręcz tortownicy i ściągamy papier. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Wystudzony
biszkopt kroimy na trzy równe blaty, przekładamy ulubionym kremem.Smacznego!O mnieAniela ... szczęśliwa mama i żona, hobbystycznie blogerka ... z wykształcenia inżynier, co pewnie da się zauważyć, czytając moje wpisy ... są krótkie i zwięzłe ... moją pasją jest jednak pieczenie i fotografia, mniej piśmiennictwo ;-).Staram się gotować smacznie i przede wszystkim zdrowo, chociaż przyznam się, że jeśli chodzi o desery to jednak często grzeszą kalorycznością. Ale cóż począć po prostu uwielbiam
czekoladę,
bezy,
ciasta drożdżowe, kruche…i chyba wszystko, co słodkie :-). Rekompensuje te grzeszki zdrowymi
sałatkami, koktajlami warzywno-owocowymi i przemycaniem do deserów wartościowych
kasz i nasion.Zapraszam do odwiedzania moje strony, myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.