Wykonanie
Listopad dla mnie pachnie
jabłkami,
orzechami, korzenną
herbatą, wypiekami skandynawskimi... Jak wiewiórka gromadzę zapasy
orzechów na zimę ;-). Taką babkę musiałam upiec. Pyszne nadzienie pekanowe z
syropem klonowym zatopione w prostym cieście ucieranym. Czy może być coś lepszego niż słodka orzechowa niespodzianka podczas krojenia ciasta? Nie zawiedziecie się :-).Składniki na
orzechowe nadzienie:75 g
mąki pszennej30 g
masła1 łyżeczka
cynamonu150 g
orzechów pekan lub włoskich, z grubsza posiekanych125 ml
syropu klonowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W naczyniu umieścić
mąkę i
masło - rozetrzeć
między palcami (w taki sposób jak przygotowujemy kruszonkę). Dodać
cynamon, posiekane
orzechy i
syrop klonowy. Wymieszać widelcem do połączenia; powstanie klejąca, grudkowa pasta. Odłożyć.Składniki na ciasto:300 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej125 g
masła150 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 duże
jajka250 ml kwaśnej
śmietany 18%Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić
masło i
cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodać ekstrakt z
wanilii i utrzeć. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia po każdym dodaniu. Dodać przesiane suche składniki w dwóch turach, na zmianę z kwaśną
śmietaną i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Formę do babki z kominkiem o średnicy 23 cm (i pojemności 2.5 litra) wysmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Przełożyć do niej ponad połowę ciasta, następnie na jego środek położyć nadzienie
orzechowe, w taki sposób, by nie dotykało formy (inaczej przyklei się do formy, nadzienie powinno być otulone przez ciasto). Przykryć pozostałym
ciastem.Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka (uwaga: jeśli patyczek natrafo na nadzienie
orzechowe będzie klejący). Wyjąć, wystudzić, podawać oprószoną dodatkowym
cukrem pudrem.Smacznego :-).
Źródło przepisu - "Kitchen. Recipes from the heart of the
home" Nigella Lawson.