Wykonanie
Alternatywa dla tradycyjnych wielkanocnych wypieków. Zamiast baby drożdżowej, piaskowej czy mazurka zrobiłam szybką babkę
biszkoptową z fantastycznym nadzieniem. Jeśli wolisz, możesz użyć
miodu i
orzechów włoskich – co prawda zmieni to całkowicie charakter ciasta, ale będzie równie pysznie.
SkładnikiNadzienie75g
mąki pszennej30g
masłaŁyżeczka mielonego
cynamonu150g
orzechów pekan125ml
syropu klonowegoCiasto300g
mąki pszennejŁyżeczka
proszku do pieczeniaŁyżczka
sody oczyszczonej125g
masła150g
cukru2
jajka250g
śmietany 18%Cukier puder do posypania
Olej do wysmarowania formyPrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni. Foremkę do baby nasmaruj
olejem. Posiekaj
orzechy.Widelcem lub mikserem z końcówkami do ucierania wymieszaj 75g
mąki i 30g
masła, aż otrzymasz mieszaninę przypominającą kruszonkę.Cały czas mieszając, dodaj
cynamon,
orzechy i
syrop klonowy, aby powstała lepka pasta.W dużej misce utrzyj
masło z
cukrem, dodaj
jajka, przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia i
sodę. Zmiksuj.Na koniec dodaj
śmietanę i dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie dosyć gęste – nie przejmuj się tym, właśnie tak ma być.Do przygotowanej wcześniej foremki nałóż mniej więcej połowę ciasta. Rozprowadź je wzwyż na ściankach i wokół tulejki pośrodku formy. Lepkie nadzienie nie powinno przylegać do formy.Ostrożnie przełóż nadzienie do wgłębienia w cieście, następnie przykryj je pozostałym
ciastem.Piecz 40 minut. Odstaw do ostygnięcia na 15 minut. Za pomocą małej
łopatki ostrożnie oddziel ciasto od foremki (nie zapominając o tulejce) i wyłóż ciasto na metalową kratkę.Przed podaniem oprósz
cukrem pudrem.Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Kuchnia. Przepisy z
serca domu N.LawsonZobacz także:Babka marmurkowaPyszne ciasto z
żółtekSernik polski