ßßß Cookit - przepis na Babka z pekanami i syropem klonowym

Babka z pekanami i syropem klonowym

nazwa

Wykonanie

Alternatywa dla tradycyjnych wielkanocnych wypieków. Zamiast baby drożdżowej, piaskowej czy mazurka zrobiłam szybką babkę biszkoptową z fantastycznym nadzieniem. Jeśli wolisz, możesz użyć miodu i orzechów włoskich – co prawda zmieni to całkowicie charakter ciasta, ale będzie równie pysznie.
Składniki
Nadzienie
75g mąki pszennej
30g masła
Łyżeczka mielonego cynamonu
150g orzechów pekan
125ml syropu klonowego
Ciasto
300g mąki pszennej
Łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżczka sody oczyszczonej
125g masła
150g cukru
2 jajka
250g śmietany 18%
Cukier puder do posypania
Olej do wysmarowania formy
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Foremkę do baby nasmaruj olejem. Posiekaj orzechy.
Widelcem lub mikserem z końcówkami do ucierania wymieszaj 75g mąki i 30g masła, aż otrzymasz mieszaninę przypominającą kruszonkę.
Cały czas mieszając, dodaj cynamon, orzechy i syrop klonowy, aby powstała lepka pasta.
W dużej misce utrzyj masło z cukrem, dodaj jajka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksuj.
Na koniec dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie dosyć gęste – nie przejmuj się tym, właśnie tak ma być.
Do przygotowanej wcześniej foremki nałóż mniej więcej połowę ciasta. Rozprowadź je wzwyż na ściankach i wokół tulejki pośrodku formy. Lepkie nadzienie nie powinno przylegać do formy.
Ostrożnie przełóż nadzienie do wgłębienia w cieście, następnie przykryj je pozostałym ciastem.
Piecz 40 minut. Odstaw do ostygnięcia na 15 minut. Za pomocą małej łopatki ostrożnie oddziel ciasto od foremki (nie zapominając o tulejce) i wyłóż ciasto na metalową kratkę.
Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Kuchnia. Przepisy z serca domu N.Lawson
Zobacz także:
Babka marmurkowa
Pyszne ciasto z żółtek
Sernik polski
Źródło:http://mammadeli.com/2014/04/19/babka-z-pekanami-i-syropem-klonowym