Wykonanie
I jeszcze jedno biscotti :-). Ledwo co skończyłam przygotowywać poprzedni wpis, mój mąż się spytał, kiedy robię następne... A ponieważ to przepis, który można robić w wielu wariacjach, tym razem padło na klonowe z pekanami. Pycha! Bardzo polecam! (a teraz marzą mi się
wiśniowo -
czekoladowe...)Składniki na 15 - 20 sztuk:1
jajko80 g drobnego
cukru do wypieków1 szklanka
mąki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
syropu klonowego1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii100 g
orzechów pekan
Jajko dobrze roztrzepać z
cukrem (nie ubijać). Dodać
mąkę pszenną wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, ekstrakt,
syrop klonowy, zmiksować. Na koniec wmieszać pekany.Obsypując dłonie
mąką uformować w podłużny chlebek o długości około 20 cm. Ułożyć na blaszce oprószonej
mąką (ciasto będzie lepiące). Piec w temperaturze 175ºC przez około 20 - 25 minut, aż będzie złotobrązowe i twardsze. Wyjąć, wystudzić.Po wystudzeniu pokroić go nożem z piłką na 1 cm kromeczki, na ukos. Ułożyć je na blaszce (poziomo) i podpiekać, aż wyschną i zrobią się chrupiące (odwracając w połowie pieczenia na drugą stronę), przez około 15 minut w temperaturze 180ºC.Z przepisu otrzymamy około 15 - 20 biscotti, które można długo przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego :-).