Wykonanie
Były babeczki z
kukurydzą ..a teraz dla odmiany z
majonezem..od dawna przybierałam się do upieczenia ciasta z dodatkiem
majonezu..nigdy wcześniej nie używałam
majonezu do ciasta na słodko..aż w końcu zrobiłam -babeczki.Pomysł na nie podpatrzyłam tutaj ..autorka przepisu stwierdziła, że z tej ilości ciasta wychodzi 16 muffinek...ja postanowiłam zmniejszyć ilość ciasta, bo i zmniejszyła się ilość domowników w moim domu..i u mnie z połowy tej porcji wyszło 8 ..ja dodatkowo do środka dodałabym jeszcze jakieś
owoce..i tak zrobię następnym razem..
4
jajka3/4 szkl.
cukru3/4 szkl.
mąki pszennej2 opakowania budyniu
waniliowego2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia2 duże łyżki
majonezu wiejskiego Develey1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2 łyżeczki
kakao1 łyżeczka
syropu klonowegoJajka ubić (w całości), dodawać stopniowo
cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać
mąkę,
budyń i
proszek do pieczenia, cały czas mieszając. Dodać
majonez i ekstrakt
waniliowy.Do kubeczka odłożyć ok. 14 łyżeczek ciasta, do którego należy dodać
kakao oraz
syrop klonowy.Ciasto nakładać do formy do pieczenia muffinek (ok 3/4 wysokości). Na górze każdej muffinki robić kleksy z ciemnego ciasta [ lekko zamieszałam wykałaczką] . Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone).