Wykonanie
Przepis ten znalazłam na stronie Słodkie Fantazje,
biszkoptu użyłam do
tortu z tej strony. Jest idealny, pulchny, delikatny rozpływa się w ustach. Przepis podaje osobno ponieważ można go wykorzystać do innych
tortów :).
Składniki :8
jajek1 szklanka
maki pszennej tortowej3/4 szklanki
cukru15 dag zmielonych
orzechów1 op
cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliOpis wykonania :1.
Białka ubijamy ze szczypta
soli, pod koniec dodajemy oba wymieszane ze sobą
cukry. Następnie dodajemy kolejno
żółtka, cały czas ubijamy.2.
Mąkę mieszamy ze zmielonymi
orzechami i
proszkiem do pieczenia .Dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy.3. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm i ciasto wyrosło po same brzegi. Dno wykładamy papierem nie smarujemy
boków, wylewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w 160 C ok. 50 minut.4. Po upieczeniu upuszczamy z ok. 40 cm i wkładamy z powrotem do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto można oddzielić od brzegów tylko wtedy gdy będzie całkowicie wystudzone.Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy