ßßß Cookit - przepis na Biszkopt orzechowy - idealny :)

Biszkopt orzechowy - idealny :)

nazwa

Wykonanie

Przepis ten znalazłam na stronie Słodkie Fantazje, biszkoptu użyłam do tortu z tej strony. Jest idealny, pulchny, delikatny rozpływa się w ustach. Przepis podaje osobno ponieważ można go wykorzystać do innych tortów :).
Składniki :
8 jajek
1 szklanka maki pszennej tortowej
3/4 szklanki cukru
15 dag zmielonych orzechów
1 op cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Opis wykonania :
1. Białka ubijamy ze szczypta soli, pod koniec dodajemy oba wymieszane ze sobą cukry. Następnie dodajemy kolejno żółtka, cały czas ubijamy.
2. Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia .Dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy.
3. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm i ciasto wyrosło po same brzegi. Dno wykładamy papierem nie smarujemy boków, wylewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w 160 C ok. 50 minut.
4. Po upieczeniu upuszczamy z ok. 40 cm i wkładamy z powrotem do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto można oddzielić od brzegów tylko wtedy gdy będzie całkowicie wystudzone.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/07/biszkopt-orzechowy-idealny.html