Wykonanie
Dzień dobry!Długi weekend sprzyjał wycieczkom rowerowym za miasto. Dzięki tym kilku wolnym dniom zebraliśmy wielki kosz kwiatów czarnego bzu,
płatki róży (mocno różowe i bladoróżowe o delikatnym aromacie), chabry i akację.Akacja to roślina, którą można uplasować tuż obok róży i lipy - wszystkie trzy rośliny mają piękny aromat kwiatów. Uwodzicielski, słodki, można się zdecydowanie rozmarzyć.Kwiaty akacji spożytkowaliśmy na te puszyste racuszki oraz na "
konfiturę" czyli
płatki tarte z
cukrem.

Składniki:20 kwiatostanów akacji4
jajka8 łyżek
mąki pszennej2 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliWykonanie:Kwiatostany akacji delikatnie opłukujemy pod
wodą, a następnie oddzielamy kwiaty od łodyżek i usuwamy szypułki, aby zostały same
płatki, słupki i pręciki.
Żółtka oddzielamy od
białek,
białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę, a
żółtka ucieramy z
cukrem na jasną masę.
Białka łączymy delikatnie z
żółtkami, dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Mieszamy, dodajemy kwiaty.Przygotowane ciasto smażymy na rumiano, z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe racuchy oprószamy
cukrem pudrem.

Smacznego!