ßßß Cookit - przepis na Biscotti di Prato z orzechami i rodzynkami

Biscotti di Prato z orzechami i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

To mój setny post!!!
Już od dłuższego czasu miałam ochotę na domowej roboty biscotti. To włoskie ciasteczka, coś jak słodkie sucharki z dodatkami, dwa razy pieczone. Są bardzo smaczne! Ale uwaga, bardzo twarde! Trzeba jeść je ostrożnie gdy chce się zachować zęby w całości:) Dobrym sposobem jest moczenie ich w herbacie lub kawie... Po upieczeniu ciasteczka można przechowywać dość długo w szczelnym pojemniku. Dlatego od razu zrobiłam z podwójnej porcji składników. Zasmakowały nam bardzo, więc myślę, że na blogu będzie się pojawiało więcej wariacji na ich temat.
Inspiracja stąd .
Składniki:
1 duże jajko
90 g drobnego cukru
1 szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g całych, obranych orzechów (włoskich i laskowych)
70 g drobno posiekanych rodzynek
Całe jajko zmiksować z cukrem, dodać mąkę, proszek i ekstrakt. Wymieszać. Dodać bakalie. Uformować podłużny bochenek o długości około 20cm.Ułożyć na blaszce, oprószyć mąką. Piec w temp. 175st. C około 25min. Po wystygnięciu pokroić na kromki o grubości około 1cm (kroić na ukos). Najlepiej sprawdzi się nóż z piłką. Ułożyć na blaszce i zapiekać w temp 180st. C przez około 15min (przewracając na drugą stronę w połowie tego czasu:)
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/06/biscotti-z-orzechami-i-rodzynkami.html