Wykonanie
Biszkopt orzechowy jest alternatywą dla tradycyjnego
biszkopta. Swoim
orzechowym smakiem zmienia całkowicie smak całego
tortu. Jeśli żaden z gości nie ma uczulenia na
orzechy polecam przygotowanie
tortu z tego przepisu.
Składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm)5
jajek15 dag zmielonych
orzechów (w tym przypadku włoskich)5 łyżek
cukru (niezbyt czubate)5 czubatych łyżek
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie
Jajka ubijamy z
cukrem na wysokich obrotach tak długo, aż masa
potroi swoją objętość (ok. 10 minut). Następnie zmniejszamy obroty robota na najmniejsze i partiami dodajemy zmielone
orzechy i
mąkę z proszkiem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st.C przez 40 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy
biszkopt się upiekł.