Wykonanie
Musiałam działać szybko, dostałam telefon- będą goście, a ja co - nic nie mam słodkiego, nic tego dnia nie upiekłam...co tu robić. Biorę w dłoń Nigellę i ją wertuję. Nie mam
mleka skondensowanego, to odpada, nie mam
maślanki, to odpada, ale zaraz, zaraz -
orzechy mam,
syrop klonowy mam i całą resztę też. Ufffff jestem uratowana...Co ja bym bez niej poczęła ;)
Składniki na nadzienie:75 g
mąki pszennej1 łyżeczka
cynamonu30 g miękkiego
masła150 g
orzechów pekan ( można je dostać w Lidlu )125 ml
syropu klonowegoSkładniki na ciasto ( forma do pieczenia babki, nie wypełniona po brzegi ):300 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej125 g miękkiego
masła150 g
cukru2
jajka250 ml gęstej
śmietanycukier puder do dekoracjiRozpoczynamy od przygotowania nadzienia
orzechowego. Siekamy pekany. W misce "dziabiemy"
mąkę z
masłem, aż połączą się w grudki, następnie dodajemy
cynamon, posiekane
orzechy i na końcu
syrop klonowy. Mieszamy, aż powstanie zwarta, równomierna masa.Następnie wsypujemy do miski 300 g
maki pszennej mieszamy z
proszkiem do pieczenia i
sodą. W drugiej misce miksujemy
masło z
cukrem, aż do uzyskania jasnej masy. Następnie dodajemy po łyżce sypkich składników,
jajku, następnie łyżkę suchych składników i
jajko. Na koniec dodajemy pozostałą mieszankę suchych składników oraz
śmietanę. Mieszamy, aż składniki się wymieszają ( wymieszane ciasto jest dosyć gęste). Przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy część ciasta, tak aby utworzył się ala " wąwóz" do którego przelewamy masę
orzechową. Zalewamy pozostałym
ciastem, równamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, pieczemy, aż do suchego patyczka przez ok. 40 min.Po upieczeniu studzimy na kratce, posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego!!!