ßßß Cookit - przepis na Babka z orzechami pekan i syropem klonowym

Babka z orzechami pekan i syropem klonowym

nazwa

Wykonanie

Musiałam działać szybko, dostałam telefon- będą goście, a ja co - nic nie mam słodkiego, nic tego dnia nie upiekłam...co tu robić. Biorę w dłoń Nigellę i ją wertuję. Nie mam mleka skondensowanego, to odpada, nie mam maślanki, to odpada, ale zaraz, zaraz - orzechy mam, syrop klonowy mam i całą resztę też. Ufffff jestem uratowana...Co ja bym bez niej poczęła ;)
Składniki na nadzienie:
75 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
30 g miękkiego masła
150 g orzechów pekan ( można je dostać w Lidlu )
125 ml syropu klonowego
Składniki na ciasto ( forma do pieczenia babki, nie wypełniona po brzegi ):
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
125 g miękkiego masła
150 g cukru
2 jajka
250 ml gęstej śmietany
cukier puder do dekoracji
Rozpoczynamy od przygotowania nadzienia orzechowego. Siekamy pekany. W misce "dziabiemy" mąkę z masłem, aż połączą się w grudki, następnie dodajemy cynamon, posiekane orzechy i na końcu syrop klonowy. Mieszamy, aż powstanie zwarta, równomierna masa.
Następnie wsypujemy do miski 300 g maki pszennej mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. W drugiej misce miksujemy masło z cukrem, aż do uzyskania jasnej masy. Następnie dodajemy po łyżce sypkich składników, jajku, następnie łyżkę suchych składników i jajko. Na koniec dodajemy pozostałą mieszankę suchych składników oraz śmietanę. Mieszamy, aż składniki się wymieszają ( wymieszane ciasto jest dosyć gęste). Przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy część ciasta, tak aby utworzył się ala " wąwóz" do którego przelewamy masę orzechową. Zalewamy pozostałym ciastem, równamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, pieczemy, aż do suchego patyczka przez ok. 40 min.
Po upieczeniu studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!!
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2013/11/Babka-z-orzechami-pekan-i-syropem-klonowym.html