Wykonanie
Kolejne danie z kuchni tajskiej. Pyszny
makaron ryżowy z warzywami z pastą tom yum i
sosem sojowym. Bardzo aromatyczne danie. Ja uwielbiam takie smaki, zresztą
makaron z warzywami mogłabym jeść cały czas. I ten przepis również dodaje do konkursu z
marką House of
Asia .Jeżeli chcecie możecie dodać do
makaronu podsmażonego
kurczaka, posypać dodatkowo
sezamem. Tutaj nic nas nie ogranicza.Zapraszam :-)Składniki:- 1
czerwona papryka- 2
cebule szalotki- duży ząbek
czosnku- połowa główki średniej
kapusty pekińskiej- 2
marchewki, połowa
selera,
pietruszka, kawałek
pora (ogólnie
włoszczyzny ma być 400-450 g)- 400 g brązowych
pieczarek- pół łyżeczki suszonej
bazylii- 2-3 łyżeczki pasty tom yum- łyżeczka świeżego, startego
imbiru- 100 ml
wody-
sól,
pieprz- 2 łyżki
sosu sojowego ciemnego-
makaron ryżowy - 200 g-
olej koksowy do smażeniaWykonanie:
Pieczarki kroimy w plasterki, rozgrzewamy patelnię (najlepiej taką głęboką), dodajemy łyżkę
oleju kokosowego i podsmażamy
pieczarki.
Szalotkę kroimy w piórka,
paprykę na kawałki.
Marchewkę,
pietruszkę,
seler obieramy i kroimy w drobne słupki. Natomiast
por kroimy w plasterki.Wszystko dorzucamy do podsmażonych
pieczarek, dodajemy odrobinę
wody i dusimy. Warzywa mają zostać lekko chrupiące. Dodajemy pokrojony drobno
czosnek, starty
imbir (możemy użyć w proszku),
sos sojowy, pastę tom yum, suszoną
bazylię i na koniec wrzucamy posiekaną
kapustę pekińską (garść odkładamy na
potem do dekoracji). Mieszamy i dusimy jeszcze chwilkę. Przyprawiamy jeszcze
solą i
pieprzem.
Makaron gotujemy we wrzącej wodzie, odsączamy na sitku i przelewamy zimną
wodą, dodajemy do warzyw i chwilkę wszystko razem dusimy, mieszamy, aby składniki się dobrze ze sobą połączyły. Danie przekładamy do miseczek, dekorujemy
kapustą pekińską.Smacznego.