Wykonanie
Stwierdziłam, że na blogu jest mało pomysłów na surówki do obiadu. A przecież w zasadzie do niemalże każdego obiadu jest jakiś dodatek, bo bardzo je lubimy. Zawsze w moim domu rodzinnym mama przygotowywała surówki do obiadu, a to była
kapusta,
marchewka,
buraczki. Zawsze coś się pojawiało pysznego i ja gotując w swoim domu także tworzę surówki.
Będę się z
wami na bieżąco dzieliła takimi przepisami. Dzisiaj moje ukochane
buraczki. Surówka szybka i bardzo pyszna, dodaje ją do naszej akcji na fb Błyskawiczne Piątki .Zapraszam :-)Składniki:- 500 g ugotowanych lub upieczonych
buraków- 1
jabłko- 2 łyżki
majonezu lub
jogurtu naturalnego- 1 łyżeczka czubata
chrzanu lub dwie-
sól,
pieprz- ząbek
czosnkuWykonanie:
Buraki ścieramy na tarce na dużych oczkach, tak samo
jabłko (obieramy wcześniej ze skórki,
buraki oczywiście także). Dodajemy
chrzan,
majonez,
sól,
pieprz i wyciskamy ząbek
czosnku. Wszystko razem mieszamy. Taką surówkę podajemy do obiadu, super pasuje do
mięs z sosami, do
schabowego czy do kopytek. Można także taką surówkę podać z samym
ryżem czy
kaszami, do
makaronu też będzie pasowała.Smacznego.