Wykonanie
Nie wiem co się ze mną dzieje, ale ostatnio ciągle jem
buraki. Może mój organizm czegoś potrzebuje i wysyła mi sygnały. Pan z warzywniaka już się
śmieje, że mam u niego wykupiony abonament na
buraki bo ciągle musi je dowozić.Nawet mi już upust
daje. Ostatnio
pisałam wam o mojej ukochanej
sałatce z
buraków, z lat dzieciństwa, teraz zrobiłam ją lekko zmodyfikowaną.
Buraki z
ryżem świetnie zastąpią nam posiłek, może to być drugie śniadanie w pracy, obiad czy kolacja. Świetnie się sprawdza także na spotkaniach ze znajomymi. Polecam ją bo jest pyszna.Zapraszam :-)Składniki:- 150 g
ryżu białego- 500 g pieczonych
buraków- 1-2 ząbki
czosnku- 4 łyżki czubate
jogurtu naturalnego, najlepiej gęstego- 1 łyżka
majonezu-
sól,
pieprzWykonanie:
Ryż ugotować we wrzącej i osolonej wodzie i wystudzić. Upieczone
buraki (piekę w naczyniu z pokrywką w 200 stopniach przez 1 godzinę) pokroić w kostkę. Możecie także
buraki ugotować w skórkach.
Jogurt naturalny zmieszać z
majonezem i wyciśniętym
czosnkiem, dodać
soli i
pieprzu.
Jogurt zmieszać z
burakami, na koniec dodać
ryż i wymieszać. Jeżeli nie lubicie
czosnku lub nie możecie go jeść, możecie go pominąć. Pytacie o naczynie, w którym piekę - mam naczynie z pokrywą Tupperware. Można spokojnie upiec w innym naczyniu np żaroodpornym i dodać na dno odrobinę
wody - tak pół szklanki
wody.