Wykonanie
Składniki (na 2 porcje):1
pierś z kurczaka1/2 szklanki komosy ryżowej (quinoa)garstka
orzechów nerkowca1
owoc kaki*2 spore garście ulubionej mieszanki
sałat lub po prostu
sałaty lub np.
szpinakuMarynata do
kurczaka:1 łyżka
oliwy z oliwek2 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
przyprawy curry w proszkupo 1/2 łyżeczki
kurkumy,
słodkiej papryki w proszku, suszonego
tymianku, opcjonalnie
pieprz cayennetrochę
soli lub 1 łyżka
sosu sojowegoDressing:sok z 1
limonkisok z 1
mandarynki lub 1/2
pomarańczy1 łyżka
oliwy z oliwek1.5 łyżeczki
miodusól,
pieprz lub
pieprz cayenne*Jeśli nie macie
owocu kaki, można użyć po prostu
pomarańczy.Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w paseczki, mieszamy ze sobą składniki marynaty i marynujemy
mięso przez minimum godzinę, a najlepiej całą noc.
Kurczaka grillujemy na patelni grillowej albo smażymy na odrobinie
oliwy na zwykłej patelni.Składniki dressingu dokładnie ze sobą mieszamy.Komosę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, doprawiamy odrobiną
soli lub
sosu sojowego. Kiedy
kasza będzie już ugotowana doprawiamy ją 1/2 całego dressingu.
Orzechy lekko zrumieniamy na suchej patelni.
Owoc kaki kroimy w kostkę.W miseczkach układamy
sałatę, następnie posypujemy komosą. Na wierchu układamy
kaki,
kurczaka i
orzechy.
Sałatkę polewamy dressingiem.Jest bardzo dobra na ciepło od razu po przygotowaniu, ale na zimno też będzie smaczna.