Wykonanie
Kotlety mielone przygotowuję dość często i podaję najchętniej z
ziemniakami z
koperkiem oraz mizerią. Sposobów przygotowania kotletów jest bardzo wiele, jednak według mnie ten poniższy jest najlepszy – kotlety są miękkie i bardzo smaczne.Przepis na kotlety mielonePorcji: ok. 8 Czas gotowania: 30 minSkładniki500 g
mięsa wieprzowo-wołowegosucha
kajzerkamleko do moczenia
kajzerki (około 3/4 szklanki)mała
cebulkajajkobułka tarta do obtaczania kotletów
pieprz i
sól do smaku
olej rzepakowy do smażeniaPrzepis1
Bułkę wkładamy do miski z odrobiną
mleka, aby namiękła. Kiedy jest zbyt sucha, dolewamy jeszcze
mleka. Po zmięknięciu rozrywamy ją na drobne kawałki i mieszamy ją dokładnie z
mięsem.2Do całości dodajemy
jajko praz
cebulkę startą na tarce o małych oczkach oraz mieszamy, do dokładnego połączenia się składników.3Solimy i
pieprzymy do smaku.4Formujemy kotlety, obtaczamy w
bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju z obu stron.PoradyZróbcie do kotletów
sałatkę z
marchwi,
jabłka i
majonezu 🙂
Marchew i
jabłko ścieramy na grubych oczkach i mieszamy z
majonezem. Proste!