Wykonanie
«
Steki wołowe a la EsterhazyJesienne jabłuszka są pyszne :)
Na forme do tart o średnicy 26 cm:100 g
mąki85 g
masła4
jabłkaszczypta
soli2 łyzki
cukru4 łyżki
galaretki z czerwonych porzeczekMakę, 60 g
masła,
sól, 1łyżkę wodyumieścić w misce i zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folie spożywczą i odłożyc do lodówki na 30 minut.
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartke pokroic na plasterki. Foremke natłuścić i wysypać
mąką. Ciasto rozwalkować i wyłozyc nim foremkę. Ułożyć plasterki
jabłek. Następnie położyc pozostałe
masło w cienkich wiórkach. Posypać pozostałym
cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175st C (z termoobiegiem- 150 st C) ok. 60 minut. Wystudzić.
Galaretkę zagotowac z jedna łyżką
wody i posmarowac tartę.Przepis z: "
Tina spezial Backen" nr 01/2015
poniedziałek, 10 października 2016, karto_flanapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Polecane wpisy
Tarta serowa z limetkamiOrzeźwiający smak. Podczas upałow schłodzona smakowała, jak
lody. Przepis z bloga: Kuchnia magnifique SPÓD: opakowanSzwabski placek z
bezą i
porzeczkami (Schwäbisches Träubleskuchen)Tym razem śladami wspomnień z dzieciństwa mojego
męża. Słodka
beza i kwaskowe porzeczi dają interesujące połączenie. Na formę o średnicy 26 cm: 250 g
mąki 250 gPlacek
kokosowyZapraszam na nasze niedzielne ciasto :) Na blachę o wymiarach 30x40 cm: 4
jajka 250 g
masła lub
margaryny do pieczenia 200 g
cukru 50 g
brązowego cukru szczyptaCiasto sezonowe ze
śliwkami - zawsze udane i pyszneDziś zapraszam Was na pyszne ciasto ze
śliwkami. Ostatnio dostałam 2 kilogramy pysznych, soczystych
śliwek. A wiadomo, że najlepiej smakują w domowych cieście.
Mleczne ciasto z
brzoskwiniami i kruszonką - szybko, prosto i bez miksera