Wykonanie
Sos
kurkowy do klusek i
mięsLubicie sos grzybowy? Kremowy z leśnych grzybów? Mam dla Was przepis na sos
kurkowy, który pasuje do wszelkiego rodzaju klusek, gołąbków,
makaronu i
mięs . Uwielbiam
grzyby, a
kurki mogę jeść na okrągło.
Grzyby można przetworzyć na wiele sposobów ale
sos grzybowy to najczęściej przyrządzane przeze mnie danie z
grzybów. Jakie
grzyby użyję do sosu zależy oczywiście od sezonu. O tej
porze królują u mnie
kurki i sos
kurkowy.
Składniki:½ kg
kurek250 g creme fraiche lub kwaśnej
śmietany200 ml słodkiej
śmietany1 łyżka karmelizowanej
żurawinypo 1 łyżeczce świeżych
ziół jak
pietruszka,
tymianek,
rozmaryn i
oregano2 łyżki
masła2 ząbki
czosnku1 mała
cebulasól i
pieprz do smaku
Oczyść
grzyby. Te większe pokrój. Podsmaż
grzyby na
maśle z dodatkiem, przypraw i
ziół. Po 5 minutach dodaj drobno pokrojoną
cebulkę i
czosnek. Smaż aż
cebula się zeszkli, po czym dodaj creme fraiche,
śmietanę,
żurawinę i zagotuj sos. Dopraw
solą i
pieprzem. Jeśli
sos jest wciąż za rzadki, gotuj sos tak długo aż odparuje do pożądanej gęstości.