Kurki i żurawina – kanapki!Tosty, grzanki i kanapki z grzybami to prawdziwy rarytas. Ostatnio delektuję się grzybami niemalże codziennie. Kurki wciąż można kupić lub uzbierać w lesie. Te złoto żółte, lekko pieprznegrzyby są niewątpliwie oznaką jesieni i hitem w mojej kuchni. Smażone grzyby są wspaniałe, ale czy próbowaliście je okrasić żurawiną? Na kolację przyrządziłam kurki saute na kanapki. Pytacie co to jest saute? Ot grzyby wrzucone na rozgrzane masło i usmażone na złoty kolor.Składniki:4 kanapki250 g świeżych kurek2 łyżki karmelizowanej żurawiny1 łyżka świeżych ziół, u mnie rozmaryn i pietruszka4 kromko razowego chleba1 łyżka masłasól i pieprz do smakuPrzyrządź karmelizowaną żurawinę. 150 g świeżej lub mrożonej żurawiny usmaż na łyżce masła z dodatkiem 2 łyżek cukru. Smaż aż żurawina zacznie gęstnieć ale wciąć będzie cała. Kromki chleba opiecz lekko w opiekaczu. Kurki oczyść i podziel jeśli są duże. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć grzyby. Smaż w wysokiej temperaturze, tak aby grzyby szybko odparowały wodę. W przeciwnym razie grzyby będą się gotować a nie smażyć. Dopraw kurkisolą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Ułóż porcje grzybów na kromkach chleba na przemian z żurawiną. Dodatkowo posyp natką pietruszki. Podawaj kanapki na gorąco.