Wykonanie
Sernikobrownie z
dynią to pyszne sezonowe ciasto. Wspaniały kolor i aromat
czekoladowo -
pomarańczowy sprawiają, że to najbardziej pożądane brownie nadchodzącej jesieni ;-). Wypróbujcie koniecznie!Składniki na masę brownie:180 g
masła300 g
gorzkiej czekolady1 łyżka
kakao3 duże
jajka2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii220 g drobnego
cukru do wypieków100 g
mąki pszennej½ łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W garnuszku roztopić
masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać posiekaną
gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego.W naczyniu lekko roztrzepać
jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z
wanilii,
cukier, wymieszać. Dodać jeszcze ciepły sos
czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakao, wymieszać tylko do połączenia.Składniki na
dyniową masę
serową:250 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g
serka mascarpone2 duże
jajka90 g drobnego
cukru do wypieków250 g puree z dyni*1 łyżka
skrobi ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennejświeżo otarta skórka z 1
pomarańczy (wcześniej wyszorowanej szczoteczką i wyparzonej)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Jeśli masa serowa będzie wydawała się zbyt gęsta (co zależy od gęstości
dyniowego puree) należy dodać do niej odrobinę (do kilku łyżek)
śmietany kremówki i wymieszać.Wykonanie:Masę brownie przelać do formy o wymiarach 33 x 23 cm wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na masę brownies wyłożyć
dyniową masę
serową. Masy wymieszać widelcem, robiąc esy-floresy, by ciasto miało ciekawy wygląd.Piec w temperaturze 165ºC bez termoobiegu przez około 45 - 50 minut. Wypieczone ciasto lekko się podniesie i przy dotyku będzie wypieczone.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree
dyniowe . To proste!Smacznego :-).