ßßß Cookit - przepis na Rolada + nutella + mascarpone = niebo!

Rolada + nutella + mascarpone = niebo!

nazwa

Wykonanie

To zdecydowanie najlepsza rolada czekoladowa jaką kiedykolwiek jadłam. Tuż przed jej upieczeniem miałam spore obawy, że może będzie zbyt słodka, w końcu jest z dodatkiem nutelli. Już po pierwszym kawałku moje obawy okazały się nietrafione - rolada jest idealna! I smakuje nie tylko czekoladoholikom! :) Przepis w całości pochodzi z moich wypieków.
Składniki na roladę:
- 4 jajka,
- 100 g drobnego cukru do wypieków,
- 100 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50 g startej gorzkiej czekolady,
- 4 łyżki kakao,
- dodatkowo: 16 g cukru z wanilią.
Składniki na krem:
- 4-5 łyżek nutelli,
- 250 g mascarpone.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec partiami dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Po chwili bardzo powoli dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i czekoladę. Mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary: 28x42). Pieczemy ok. 12-15 minut. W tym czasie przygotowujemy ręcznik kuchenny, na który wysypujemuy równomiernie cukier z wanilią. W trakcie pieczenia warto sprawdzać, czy rolada jest już upieczona, gdyż przetrzymanie jej w piekarniku za długo chociażby o 1 minutę spowoduje, że w trakcie zawijania z kremem będzie pękała. Kiedy rolada będzie upieczona, wyjmujemy ją natychmiast z piekarnika i kładziemy na przygotowanym ręczniku papierem do góry. Powolutku go zrywamy, a następnie zawijamy roladę wraz z ręcznikiem. Czekamy do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy krem. Miksujemy serek mascarpone z nutellą. Kiedy rolada będzie już ostudzona, rozwijamy ją i smarujemy kremem. Natychmiast zawijamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej w folii aluminiowej. Smacznego!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/04/roladanutellamascarpone-niebo.html