ßßß Cookit - przepis na Sernikobrownie śliwkowo - pomarańczowe

Sernikobrownie śliwkowo - pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

Wszystko, a może nawet więcej, czego oczekujecie po idealnym serniku jesiennym! Pyszna, intensywna i gruba masa brownie, lekko mazisty sernik pomarańczowy i najlepsze powidła śliwkowe z pomarańczą (z domowego przepisu). Wyjątkowy smak, obok którego nie można przejść obojętnie - nawet zatwardziali przeciwnicy serników nakładali sobie dodatkową porcję ;-). Deser jest sycący i podzielny, ciasto przygotowujemy w dwóch etapach - najpierw pieczemy brownie a następnie w kąpieli wodnej sernik. Bardzo polecam!
Składniki na brownie:
120 g masła
200 g gorzkiej czekolady
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
140 g drobnego cukru do wypieków
65 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.
W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii, cukier, wymieszać. Dodać jeszcze ciepły sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia.
Masę czekoladową przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec około 20 - 22 minuty w temperaturze 160ºC lub do wypieczenia (patyczek włożony w w ciasto może być oblepiony od czekolady, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta).
Składniki na masę serową:
500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 ml śmietany kremówki 36%
3 duże jajka
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
skórka otarta z 1 pomarańczy (wyparzonej)
1 łyżka soku z pomarańczy
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić twaróg, śmietanę, jajka, cukier, skrobię, skórkę i sok z pomarańczy. Zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.
Na podpieczony spód brownie (może być gorący) przelać delikatnie masę serową, wyrównać. Spód i boki formy owinąć szczelnie folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Piec w temperaturze 150ºC przez około 45 minut w kąpieli wodnej*. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić.
Dodatkowo:
1/2 - 2/3 szklanki powideł śliwkowych z pomarańczą
Powidła równo rozprowadzić na schłodzonym serniku. Kroić, podawać.
* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej : kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernikobrownie-sliwkowo-pomaranczowe