Wykonanie
Wszystko, a może nawet więcej, czego oczekujecie po idealnym serniku jesiennym! Pyszna, intensywna i gruba masa brownie, lekko mazisty sernik
pomarańczowy i najlepsze
powidła śliwkowe z
pomarańczą (z domowego przepisu). Wyjątkowy smak, obok którego nie można przejść obojętnie - nawet zatwardziali przeciwnicy serników nakładali sobie dodatkową porcję ;-). Deser jest sycący i podzielny, ciasto przygotowujemy w dwóch etapach - najpierw pieczemy brownie a następnie w kąpieli
wodnej sernik. Bardzo polecam!Składniki na brownie:120 g
masła200 g
gorzkiej czekolady2 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii140 g drobnego
cukru do wypieków65 g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W garnuszku roztopić
masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać posiekaną
gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego.W naczyniu lekko roztrzepać
jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z
wanilii,
cukier, wymieszać. Dodać jeszcze ciepły sos
czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia.Masę
czekoladową przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec około 20 - 22 minuty w temperaturze 160ºC lub do wypieczenia (patyczek włożony w w ciasto może być oblepiony od
czekolady, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta).Składniki na masę
serową:500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 ml
śmietany kremówki 36%3 duże
jajka3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków3 łyżki
skrobi ziemniaczanejskórka otarta z 1
pomarańczy (wyparzonej)1 łyżka soku z
pomarańczyWszystkie składniki na masę
serową powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
twaróg,
śmietanę,
jajka,
cukier,
skrobię, skórkę i sok z
pomarańczy. Zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.Na podpieczony spód brownie (może być gorący) przelać delikatnie masę
serową, wyrównać. Spód i boki formy owinąć szczelnie folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej.Piec w temperaturze 150ºC przez około 45 minut w kąpieli
wodnej*. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.Wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić.Dodatkowo:1/2 - 2/3 szklanki
powideł śliwkowych z
pomarańcząPowidła równo rozprowadzić na schłodzonym serniku. Kroić, podawać.* Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej : kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową.Smacznego :-).