ßßß Cookit - przepis na Tarta serowa z limetkami

Tarta serowa z limetkami

nazwa

Wykonanie

Orzeźwiający smak. Podczas upałow schłodzona smakowała, jak lody. Przepis z bloga: Kuchnia magnifique
SPÓD:
opakowanie ciastek kakaowych ok. 200 g
3 łyżki masła
200 g mąki pszennej razowej (u mnie typ 2000)
Nadzienie:
500 g chudego twarogu (najlepiej w wiadereczku, gotowy do serników)
2 jajka (rozdzielone żółtka i białka)
7 łyżeczek cukru (może być brązowy)
2 limonki
3 łyżki masła
masło do wysmarowania formy
Ciastka kruszymy w misce, dodajemy roztopione masło i mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiego proszku-piasku, najlepiej mikserem. Wykładamy tartę po brzegi, dociskając ciasto do formy. Wstawiamy do lodówki na 30 min.
Foremkę na tartę smarujemy masłem.
Wykładamy na spód.
Ścieramy skórkę z limonek. Z 1,5 limonki wyciskamy sok.
Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy miękkie masło i przekładamy do sera. Miksujemy. Dodajemy sok i skórke z limonki i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy ubite białka- doda to lekkości nadzieniu- tu mieszamy łyżką, delikatnie i powoli. Wykładamy na spód. Pieczemy w temp 180 stopni przez 25- 30 minut.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2016/09/Tarta-serowa-z-limetkami.html