Wykonanie
Orzeźwiający smak. Podczas upałow schłodzona smakowała, jak
lody. Przepis z bloga: Kuchnia magnifique
SPÓD:opakowanie
ciastek kakaowych ok. 200 g3 łyżki
masła200 g
mąki pszennej razowej (u mnie typ 2000)Nadzienie:500 g chudego
twarogu (najlepiej w wiadereczku, gotowy do serników)2
jajka (rozdzielone
żółtka i
białka)7 łyżeczek
cukru (może być brązowy)2
limonki3 łyżki
masłamasło do wysmarowania formy
Ciastka kruszymy w misce, dodajemy roztopione
masło i
mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiego proszku-piasku, najlepiej mikserem. Wykładamy tartę po brzegi, dociskając ciasto do formy. Wstawiamy do lodówki na 30 min.Foremkę na tartę smarujemy
masłem.Wykładamy na spód.Ścieramy skórkę z
limonek. Z 1,5
limonki wyciskamy sok.
Żółtka ubijamy z
cukrem, dodajemy miękkie
masło i przekładamy do
sera. Miksujemy. Dodajemy sok i skórke z
limonki i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy ubite
białka-
doda to lekkości nadzieniu- tu mieszamy łyżką, delikatnie i powoli. Wykładamy na spód. Pieczemy w temp 180 stopni przez 25- 30 minut.