Wykonanie
Wbrew pozorom łatwa w przygotowaniu, której uroku nadają
pieczarki i od nich właśnie
sałatka ta wzięła swoją nazwę. Pięknie prezentuje się na
stole, świetnie smakuje, a składniki można komponować według własnych upodobań.Dołączam filmik w jaki sposób przygotowują tą
sałatka nasi wschodni sąsiedzi, u których
sałatka ta jest bardzo popularna.SKŁADNIKI: (tortownica lub miska o średnicy około 22 cm)30 dag marynowanych
pieczarek2
marchewki3
ziemniaki30 dag
piersi z kurczaka4
jajka ugotowane na twardo3
ogórki konserwowe / kiszonepęczek
szczypiorkumajonezsólpieprzSPOSÓB PRZYGOTOWANIAUgotowane
marchewki,
ziemniaki oraz
jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Pieczarki odsączyć z zalewy. Ugotować
pierś kurczaka następnie pokroić w niedużą kostkę,
szczypiorek drobno posiekać.Tortownice wyłożyć folią spożywczą. Na dnie tortownicy układam
pieczarki korzonkami do góry, i posypuję
szczypiorkiem. Na
pieczarki wykładam starte
jajka przyprawiam do smaku
solą i
pieprzem, cienko smaruje
majonezem. Kolejną warstwą stanowią
ogórki, ponownie smaruję cienko
majonezem. Następnie wykładam
ziemniaki smaruję
majonezem. Ostatnią warstwą będą
pierś z kurczaka oraz
marchewka, które również oprószam
solą i
pieprzem, całości smaruję
majonezem.
Sałatkę przykrywam folią i wkładam do lodówki na całą noc.Tuż przed podaniem wyjmuję
sałatkę z formy, kładąc na
sałatce talerz i odwracam tortownicę do góry dnem. Zdejmuję obręcz i folię.Smacznego