Wykonanie
Banalnie prosta, łatwa do przyrządzenia a
daje tyle radości!To ulubiona surówka Pierworodnego. Do tego smaczna, zdrowa i z podtekstem "edukacyjnym".Będziemy Wam po troszku zdradzać nasze podróże kulinarne "w kapciach".To fantastyczny pomysł na angażowanie dzieci nie tylko w działania kulinarne ale i poznawanie świata od strony kuchni. Stąd już tylko mały kroczek po dalsze informacje o świecie.Ten pomysł na surówkę powstał z fascynacji Azją, szeroko pojętą kuchnią
rodem z Chin. Oczywiście jest to tylko nasza domowa inspiracja i wolna interpretacja.Łączenie smaków swojskich i obcych okazało się być nie tylko dla nas ale i dla Małoletniego fajną zabawąPróbujemy?
Składniki:ćwiartka białej soczystej
kapustysok 1 1/2-1
cytryny (kwaśność wedle gustu)2 łyżeczki
syropu klonowego lub
miodu (lub więcej, do smaku)3 łyżki dobrej jakości
oleju sezamowego2 łyżki lekko podprażonego
sezamy pełnego1 łyżeczka
soli (płaska) lub
sos sojowy tamari (1 łyżka)dodatki:możesz dołożyć
surową cebulę (poszatkowaną w plastry)plaster
imbiru drobno posiekanyniewielką ilość świeżej
ostrej papryki lub trochę świeżo zmielonego
pieprzugarść siekanej
pietruszki zielonej lub to co Ci podpowiada wyobraźniaWykonanie:
Kapustę poszatkuj drobno lub rozdrobnij za pomocą obieraczki do warzyw (jest wtedy delikatna i pyszna), dodaj
cytrynę,
syrop,
sos sojowy lub
sól oraz
olej sezamowy. Całość wymieszaj i posyp delikatnie podprażonym
sezamem. Surówka w takim wydaniu ma pyszny, delikatny,
sezamowy, słodko- kwaśny smak.Możesz dołożyć doń inne składniki które lubisz.Smacznego!Uściski!Matka
Smako:)