ßßß Cookit - przepis na Pieczone skrzydełka z indyka

Pieczone skrzydełka z indyka

nazwa

Wykonanie

Równie smacznym mięsem jak kurczak, może się poszczycić indyk. Warto zaznaczyć, że ma przy tym mniejszą zawartośc tłuszczu, za to większą zawartość białka. Indyk jest również bardziej wybredny w zjadaniu paszy, dlatego zazwyczaj są karmione lepiej niż kurczaki. Warto zatem czasami zamiast kurczaka wybrać indyka, bo jedynym minusem tego drugiego jest większa cena... :)
Czas przygotowania: 1h w marynacie + 75 minut pieczenia.
Ilość porcji: 4
Składniki:
8 łyżeczek miodu
4 łyżeczki sosu sojowego
4 ząbki czosnku
Ostra papryka
cytryna
Sól, pieprz
Skrzydełka z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Przygotowujemy marynatę; miód mieszamy z sosem sojowym, wyciskamy do tego sok z ¼ cytryny. Do marynaty wyciskamy czosnek, dodajemy sól, pieprz i ostrą paprykę. Skrzydełka mieszamy z marynatą i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Następnie skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy skrzydełka z pojemnika i układamy na raszce. Włączamy termoobieg lub grill i zostawiamy skrzydełka na kwadrans. Skrzydełka należy obserwować by nie przyrumieniły się zbyt mocno. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/06/pieczone-skrzydeka-z-indyka.html