ßßß Cookit - przepis na Odwrócone ciasto ze śliwkami

Odwrócone ciasto ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Przynajmniej raz w sezonie trzeba upiec odwrócone ciasto z owocami ;-). Ciasto ze śliwkami pachnące pomarańczą to pyszny wypiek, który na naszym stole zagościł nie po raz ostatni. Mięsiste, wilgotne i miękkie ciasto. Wspaniale smakuje z węgierkami, to niezapomniany smak polskiego lata :-).
Składniki:
800 g śliwek np. węgierek
65 g masła
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
pół opakowania cukru wanilinowego
1 duże jajko
1 szklanka kefiru lub zsiadłego mleka
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
1 łyżka cukru i 1 łyżka roztopionego masła na dno formy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko, otartą skórkę z pomarańczy i utrzeć do dokładnego połączenia się składników. Dodać kefir, w trzech turach, na zmianę z odłożonymi suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na dno formy wylać i rozprowadzić masło, posypać równo cukrem (dodatkowa 1 łyżka masła i 1 łyżka cukru). Śliwki odpestkować i ułożyć na dnie formy (rozcięciem ku górze) w taki sposób, by lekko na siebie zachodziły. Na śliwki przełożyć przygotowane ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić. Wciąż lekko ciepłe przełożyć na paterę 'dnem do góry', ściągając z warstwy śliwek papier do pieczenia. Kroić, podawać np. z lodami waniliowymi.
Uwaga: z formy (jeśli to forma typu tortownica) podczas pieczenia może kapać sok ze śliwek! Formę należy uszczelnić z zewnątrz od dołu np. folią aluminiową.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/odwrocone-ciasto-ze-sliwkami