ßßß Cookit - przepis na Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które nie wymaga użycia miksera, a zachwyca smakiem. Jest to ciasto wilgotne, o charakterystycznym dla ciast jogurtowych delikatnym smaku, puszyste i rozpływające się w ustach. Żeby dogodzić kubkom smakowym, jako dodatków użyłam śliwek oraz wiórków kokosowych, które znajdziecie w samym cieście, jak i na jego wierzchu.
Ciasta jogurtowe nie lubią długiego mieszania czy ucierania, dlatego składniki takich ciast najlepiej jest mieszać za pomocą widelca lub łyżki tylko do ich połączenia się.
Poniższy przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 24x24cm .
Składniki:
2 jajka
100g cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
250g jogurtu greckiego
100g masła
220g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
60g wiórków kokosowych
400g śliwek
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- masło roztopić, pozostawić do ostygnięcia
- śliwki oczyścić, pozbawić pestek, przekroić na połówki
- jajka roztrzepać z cukrem i cukrem wanilinowym
- do masy jajecznej dodać jogurt, składniki wymieszać
- wlać ostudzone masło, ponownie wymieszać
- mąkę przesiać z proszkiem i sodą, dodać do masy
- wszystkie składniki krótko wymieszać
- do masy wsypać 50g wiórków kokosowych, wymieszać
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, wyrównać
- na wierzchu ciasta ułożyć gęsto obok siebie połówki śliwek skórką do spodu
- wierzch ciasta posypać równomiernie pozostawionymi wiórkami kokosowymi
- ciasto piec w 180 stopniach przez 45-55 minut do tzw. suchego patyczka
Połączenie wiórków kokosowych, delikatnego jogurtowego ciasta i aromatycznych śliwek sprawia, że to ciasto to ostatnio mój numer jeden wśród wypieków. Kawałki znikają w zastraszającym tempie i gdyby nie zdrowy rozsądek, który każe ograniczać spożywanie słodyczy, ciasto zniknęłoby w ciągu kilku godzin. Jeśli też staracie się wydzielać sobie takie smakołyki, ciasto najlepiej jest przechowywać w pojemniku spożywczym, zachowa wtedy swoją świeżość przez kilka dni.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/09/ciasto-jogurtowe-ze-sliwkami.html