ßßß Cookit - przepis na Ciasto z agrestem i kruszonką

Ciasto z agrestem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Klasyka. Jeśli właśnie przytargaliście z działki wiaderko agrestu, nie mogliście lepiej trafić ;-). Puszyste i delikatne ciasto z kruszonką i agrestem. Wykonanie jest proste - to ciasto ucierane z dodatkiem kefiru lub kwaśnego mleka - to właśnie dzięki nim ciasto jest tak puszyste i nie potrzebuje dużej ilości tłuszczu. Polecam!
Składniki:
65 g masła
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
pół opakowania cukru wanilinowego
1 duże jajko
1 szklanka kefiru lub zsiadłego mleka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
500 g agrestu, odszypułkowanego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć do dokładnego połączenia się składników. Dodać kefir, w trzech turach, na zmianę z odłożonymi suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Do formy przełożyć przygotowane ciasto, wyrównać. Na wierzch równomiernie wyłożyć agrest i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka i do wypieczenia kruszonki. Wyjąć, wystudzić.
Składniki na kruszonkę:
pół szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
pół opakowania cukru wanilinowego, pominąć - jeśli używacie cukru z wanilią
60 g masła, roztopionego
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra dosypać odrobinę mąki więcej i wymieszać.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-z-agrestem-i-kruszonka