ßßß
Klasyka. Jeśli właśnie przytargaliście z działki wiaderko agrestu, nie mogliście lepiej trafić ;-). Puszyste i delikatne ciasto z kruszonką i agrestem. Wykonanie jest proste - to ciasto ucierane z dodatkiem kefiru lub kwaśnego mleka - to właśnie dzięki nim ciasto jest tak puszyste i nie potrzebuje dużej ilości tłuszczu. Polecam!Składniki:65 g masła2/3 szklanki drobnego cukru do wypiekówpół opakowania cukru wanilinowego1 duże jajko1 szklanka kefiru lub zsiadłego mleka2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej500 g agrestu, odszypułkowanegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć do dokładnego połączenia się składników. Dodać kefir, w trzech turach, na zmianę z odłożonymi suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Do formy przełożyć przygotowane ciasto, wyrównać. Na wierzch równomiernie wyłożyć agrest i posypać kruszonką.Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka i do wypieczenia kruszonki. Wyjąć, wystudzić.Składniki na kruszonkę:pół szklanki mąki pszennej5 łyżek cukrupół opakowania cukru wanilinowego, pominąć - jeśli używacie cukru z wanilią60 g masła, roztopionegoWszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra dosypać odrobinę mąki więcej i wymieszać.Smacznego :-).