ßßß
Puszyste i długo utrzymujące świeżość ciasto jogurtowe. Z dodatkiem agrestu - tak, już się pojawił na krzaczkach! Pieczone w keksówce, po upieczeniu oprószone cukrem pudrem. Takie najlepsze, ze szklanką mleka :).Składniki:165 g masła160 g drobnego cukru do wypieków8 g cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii3 duże jajka150 g jogurtu naturalnego lub greckiego270 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia350 g agestu, odszypułkowanegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić masło i oba cukry (lub cukier i wanilię). Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (ciasto na tym etapie może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek końcowy). Bezpośrednio do utartych składników przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz dodać jogurt. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać agrest i krótko wymieszać.Formę keksówkę o wymiarach dolnych 9 x 28 cm i górnych 13 x 32 cm (lub odrobinę mniejszą) wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 55 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie, a następnie na kratce.Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.Smacznego :-).