Kruszonkowe ciasto agrestowe

nazwa

Wykonanie

Kruche i delikatne ciasto z agrestem. Ciasto kruszonkowe czyli wykonane z kruszonki zapieczonej zarówno na spodzie jak i na wierzchu ciasta. Kruszonka jest idealna, maślana, waniliowa, cudownie smakuje z kwaskowym agrestem!
Składniki na ciasto kruszonkowe:
300 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
220 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
6 łyżek cukru demerara
Do naczynia wsypać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, dodać miękkie (w temperaturze pokojowej) masło i rozetrzeć je palcami z mąką. Ciasto powinno przypominać kruszonkę. Wsypać oba cukry, wyrobić między palcami na kruszonkę.
Nadzienie agrestowe:
600 g agrestu, odszypułkowanego
5 łyżek cukru demerara
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Na spód wysypać połowę ciasta kruszonkowego, równomiernie, delikatnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 180ºC (piekłam z termoobiegiem) przez 15 minut.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, na nie wysypać agrest, a następnie, równomiernie, posypać go 5 łyżkami cukru. Posypać pozostałą kruszonką.
Ponownie włożyć do piekarnika (temperatura bez zmian) i piec dodatkowe 35 minut aż do zezłocenia się ciasta. Wyjąć, wystudzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-).
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/kruszonkowe-ciasto-agrestowe