ßßß
Kruche i delikatne ciasto z agrestem. Ciasto kruszonkowe czyli wykonane z kruszonki zapieczonej zarówno na spodzie jak i na wierzchu ciasta. Kruszonka jest idealna, maślana, waniliowa, cudownie smakuje z kwaskowym agrestem!Składniki na ciasto kruszonkowe:300 g mąki pszennejpół łyżeczki proszku do pieczenia220 g masła, w temperaturze pokojowej1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii6 łyżek cukru demeraraDo naczynia wsypać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, dodać miękkie (w temperaturze pokojowej) masło i rozetrzeć je palcami z mąką. Ciasto powinno przypominać kruszonkę. Wsypać oba cukry, wyrobić między palcami na kruszonkę.Nadzienie agrestowe:600 g agrestu, odszypułkowanego5 łyżek cukru demeraraFormę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Na spód wysypać połowę ciasta kruszonkowego, równomiernie, delikatnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 180ºC (piekłam z termoobiegiem) przez 15 minut.Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, na nie wysypać agrest, a następnie, równomiernie, posypać go 5 łyżkami cukru. Posypać pozostałą kruszonką.Ponownie włożyć do piekarnika (temperatura bez zmian) i piec dodatkowe 35 minut aż do zezłocenia się ciasta. Wyjąć, wystudzić.Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.Smacznego :-).