ßßß Cookit - przepis na Ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto ucierane ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Ciasto ucierane ze śliwkami to szybki i prosty w wykonaniu wypiek idealny w okresie, gdy w ogrodach dojrzewają owoce, a w sklepach ciągle w sprzedaży są maliny, śliwki, porzeczki, jagody czy inne sezonowe specjały. Każde z tych owoców będą pasować do poniższego przepisu i można je wykorzystać zamiast śliwek, pamiętając jedynie, że bardziej kwaśne owoce mogą potrzebować większej ilości cukru w cieście i odwrotnie - te słodsze pozwolą na "odchudzenie" wypieku ze zbędnej jego ilości.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 24x24cm.
Składniki:
350g mąki pszennej
100g cukru
20 dag masła lub margaryny
4 jajka
2 łyżeczki (8g) proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
450g śliwek
Wykonanie:
- masło lub margarynę stopić, ostudzić
- jajka utrzeć z cukrami, dodawać stopniowo przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę oraz płynny tłuszcz, miksować do połączenia się składników
- śliwki umyć, pozbawić pestek, podzielić na połówki
- ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, na wierzchu ułożyć gęsto obok siebie połówki śliwek skórką do spodu, lekko wcisnąć je w ciasto
- piec w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka (50-60 minut)
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2013/08/ciasto-ucierane-ze-sliwkami.html