ßßß Cookit - przepis na chrupiące chipsy warzywne

chrupiące chipsy warzywne

nazwa

Wykonanie

(1 miseczka)
3-4 WIĘKSZE BURAKI (lub marchewka, pietruszka, bataty, ziemniaki..)
SUSZONY ROZMARYN (lub zioła prowansalskie, tymianek, suszony czosnek, papryka, cynamon..) (2-3 łyżeczki)
ŚWIEŻY ROZMARYN (gałązka) (opcjonalnie)
OLIWA Z OLIWEK EXTRA VERGINE (2-3 łyżki)
OCET BALSAMICZNY (1 łyżka) (opcjonalnie)
SOK Z CYTRYNY
SÓL
Warzywa dokładnie szorujemy, osuszamy. Za pomocą bardzo ostrego noża kroimy je w jak najcieńsze plasterki (ew. można też użyć tarki). Przekładamy do miski, skrapiamy oliwą, octem balsamicznym, sokiem z cytryny, solimy i mieszamy (by równomiernie pokryć plastry). Układamy w odstepach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posypujemy rozmarynem, dodatkowo możemy polać jeszcze niewielką ilością oliwy. Pieczemy w 180* ok 12-15 minut. Studzimy. (po wystudzeniu lekko twardnieją) Gotowe!
* czas pieczenia może lekko się wahać, wszystko zależy od grubości plasterków! obserwujcie je bo łatwo się palą ; dobrze użyć funkcji termoobiegu jeśli Wasz piekarnik taką posiada i w połowie pieczenia przewrócić plasterki na drugą stronę)
Źródło:http://thefoodtime.com/chrupiace-chipsy-warzywne