Wykonanie
(1 miseczka)3-4 WIĘKSZE
BURAKI (lub
marchewka,
pietruszka,
bataty,
ziemniaki..)SUSZONY
ROZMARYN (lub
zioła prowansalskie,
tymianek, suszony
czosnek,
papryka,
cynamon..) (2-3 łyżeczki)ŚWIEŻY
ROZMARYN (gałązka) (opcjonalnie)
OLIWA Z OLIWEK EXTRA VERGINE (2-3 łyżki)
OCET BALSAMICZNY (1 łyżka) (opcjonalnie)
SOK Z CYTRYNYSÓLWarzywa dokładnie szorujemy, osuszamy. Za pomocą bardzo
ostrego noża kroimy je w jak najcieńsze plasterki (ew. można też użyć tarki). Przekładamy do miski, skrapiamy
oliwą,
octem balsamicznym,
sokiem z cytryny, solimy i mieszamy (by równomiernie pokryć plastry). Układamy w odstepach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posypujemy
rozmarynem, dodatkowo możemy polać jeszcze niewielką ilością
oliwy. Pieczemy w 180* ok 12-15 minut. Studzimy. (po wystudzeniu lekko twardnieją) Gotowe!* czas pieczenia może lekko się wahać, wszystko zależy od grubości plasterków! obserwujcie je bo łatwo się palą ; dobrze użyć funkcji termoobiegu jeśli Wasz piekarnik taką posiada i w połowie pieczenia przewrócić plasterki na drugą stronę)