Wykonanie
(1 miseczka)3-4 WIĘKSZE
BURAKI (bardzo zmniejszają swoją objętość podczas pieczenia)SUSZONY
ROZMARYN (2-3 łyżeczki)ŚWIEŻY
ROZMARYN (gałązka) (opcjonalnie)
OLIWA Z OLIWEK EXTRA VERGINE (2-3 łyżki)
OCET BALSAMICZNY (1 łyżka) (opcjonalnie)
SOK Z CYTRYNYSÓLinaczej?zamiast
buraka – inne ulubione warzywa! np.
marchewka,
pietruszka,
bataty,
ziemniakiinne warzywa mogą potrzebować zmodyfikowanego czasu pieczenia!zamiast
rozmarynu –
zioła prowansalskie /
tymianek / suszony
czosnek /
papryka /
cynamon czy inne
Buraki dokładnie szorujemy, osuszamy. Za pomocą bardzo
ostrego noża kroimy je w jak najcieńsze plasterki (ew. można też użyć tarki). Przekładamy do miski, skrapiamy
oliwą,
octem balsamicznym,
sokiem z cytryny, solimy i mieszamy (by równomiernie pokryć plastry). Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posypujemy
rozmarynem, dodatkowo możemy polać jeszcze niewielką ilością
oliwy. Pieczemy w 160* ok 25-30 minut. Studzimy. (po wystudzeniu lekko twardnieją) Gotowe!* czas pieczenia może lekko się wahać, wszystko zależy od grubości plasterków! obserwujcie je bo łatwo się palą ; dobrze użyć funkcji termoobiegu jeśli Wasz piekarnik taką posiada i w połowie pieczenia przewrócić plasterki na drugą stronę)
.