ßßß Cookit - przepis na pieczone czipsy z buraka z rozmarynem

pieczone czipsy z buraka z rozmarynem

nazwa

Wykonanie

(1 miseczka)
3-4 WIĘKSZE BURAKI (bardzo zmniejszają swoją objętość podczas pieczenia)
SUSZONY ROZMARYN (2-3 łyżeczki)
ŚWIEŻY ROZMARYN (gałązka) (opcjonalnie)
OLIWA Z OLIWEK EXTRA VERGINE (2-3 łyżki)
OCET BALSAMICZNY (1 łyżka) (opcjonalnie)
SOK Z CYTRYNY
SÓL
inaczej?
zamiast buraka – inne ulubione warzywa! np. marchewka, pietruszka, bataty, ziemniaki
inne warzywa mogą potrzebować zmodyfikowanego czasu pieczenia!
zamiast rozmarynuzioła prowansalskie / tymianek / suszony czosnek / papryka / cynamon czy inne
Buraki dokładnie szorujemy, osuszamy. Za pomocą bardzo ostrego noża kroimy je w jak najcieńsze plasterki (ew. można też użyć tarki). Przekładamy do miski, skrapiamy oliwą, octem balsamicznym, sokiem z cytryny, solimy i mieszamy (by równomiernie pokryć plastry). Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posypujemy rozmarynem, dodatkowo możemy polać jeszcze niewielką ilością oliwy. Pieczemy w 160* ok 25-30 minut. Studzimy. (po wystudzeniu lekko twardnieją) Gotowe!
* czas pieczenia może lekko się wahać, wszystko zależy od grubości plasterków! obserwujcie je bo łatwo się palą ; dobrze użyć funkcji termoobiegu jeśli Wasz piekarnik taką posiada i w połowie pieczenia przewrócić plasterki na drugą stronę)
.
Źródło:http://thefoodtime.com/172-pieczone-chipsy-z-buraka-z-rozmarynem