Wykonanie
Proste danie, ale przymierzałam się do niego całą zimę;)W końcu udało mi się zdążyć przed nowym sezonem jarzynowym.Miałam do dyspozycji pyszne i naturalnie wyhodowane jarzyny, więc tym bardziej takie proste danie uwydatniło ich smak.Zrobiłam dwa
razy pod rząd, bo tak mi smakowało:)Składniki na 2 porcje:
marchewkapietruszka duża1-2
ziemniakiselerburakłyżka
oliwyprzyprawy:
sól morska,
lubczyk,
bazylia,
oreganoWarzywa obrałam i pokroiłam na kształt grubej zapałki (momentami bardzo grubej i mniej może kształtnej;)
Do miski wlałam
oliwę i
przyprawy, wymieszałam i wrzuciłam warzywa (
buraki osobno).Obtoczyłam je w przyprawach i rozłożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam ok. 20-25 min. w temp. 180 0 C przewracając 2
razy.Zjedliśmy z dodatkiem dipu
czosnkowego na bazie
jogurtu greckiego.Gdy użyjemy chudego
jogurtu i zrezygnujemy z frytek ziemniaczanych, to danie będzie zgodne z Metodą Montignaca I faza.
"Dla przeciwwagi wielu uciążliwości życia niebo ofiarowało człowiekowi trzy rzeczy: nadzieję, śmiech i sen"Immanuel KantKomentarze